nieuws

Teleurstelling over nieuwe ‘JuBi­torens’

utiliteitsbouw

den haag ­ De torens moeten ranker en minder op elkaar lijken, stelt de Haagse welstandscommissie over het ontwerp van de nieuwbouw waarin straks de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie worden gehuisvest. Drie verschillende torens met een eigen karakter, dat had de commissie verwacht.

Ze baseerde die verwachting op het stedenbouwkunde plan dat ten grondslag
ligt aan de nieuwbouw van de ministeries. Maar de leden zien daar nauwelijks
iets van terug in het beginselplan van de Duitse architect Hans Kollhoff. Door
gebruik van twee soorten natuursteen en verschillende kleuren kozijnen krijgen
de twee torens een individueel en uniek karakter, staat in het beginselplan.
Maar volgens de commissie niet genoeg.

De torens, die op de plek van de Zwarte Madonna moeten komen, zijn even hoog
en architectonisch lijken ze te veel op elkaar. Hierdoor valt de derde toren,
die voor bewoning bestemd is, in het niet bij de andere twee en staat deze
straks als een ‘Einzelgänger’ tussen de andere gebouwen. De commissie wil dan
ook bij de volgende behandeling geïnformeerd worden over deze woontoren, die
wordt ontworpen door de Duitser Christian Rapp,

Overheersend

Daarnaast zijn de twee torens volgens de welstandscommissie door hun
twee­eenheid te massaal en overheersen ze het Wijnahavenkwartier. Dit wordt nog
eens versterkt door de gezamenlijke plint waarop de beide torens staan. De
commissie heeft wel waardering voor de tuin ter benadrukking van de entree. Zij
acht het ‘een mooi gebaar naar de stad.’

De architect is volgens H. Bothof van de Rijksgebouwendienst druk doende
differentiatie in de torens aan te brengen en de twee torens een ranker
uiterlijk te geven. “We nemen de adviezen van de commissie ter harte.” Toch
spreekt zij van één gebouw. “Dat het één gebouw is, blijkt uit de gezamenlijke
plint en entree. Om te benadrukken dat het wel om twee verschillende ministeries
gaat, is de vormgeving van de torens wel verschillend. Het ontwerp moest de
gezamenlijkheid benadrukken, maar ook moest het passen binnen de stedelijke
context.”

Morgen buigt de welstandscommissie zich over het nieuwe ontwerp.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels