Oud postkantoor Enschede wordt bioscoop

Oud postkantoor Enschede wordt bioscoop

Het monumentale postkantoor aan de Boulevard 1945 in Enschede krijgt een nieuwe bestemming: bioscoop met horeca en kantoren.

In totaal worden negen bioscoopzalen gerealiseerd, met VUE Cinemas als exploitant. Restaurant De Beren gaat de zijde van de Boulevard 1945 huren, aan de zijde van de Kuipersdijk is het restaurant nog niet verhuurd. Het pand telt vier kantoorverdiepingen; de bovenste verdieping is verhuurd aan El Nino, de rest staat nog te huur. Achter het terrein en in de parkeerkelder komen in totaal 56 parkeerplekken.

Explorius Vastgoedontwikkeling uit Rijssen is de ontwikkelaar van het project, Nijhuis Enschede is aangetrokken als hoofdaannemer. Barcode Architecten en VDNDP Bouwingenieurs zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

Indeling pand

Op de begane grond komt de entree van zowel de bioscoop als de restaurants. Deze ruimte loopt door naar de eerste verdieping, waar met vides veel licht en ruimte wordt gecreëerd. Daarboven komen vier bioscoopzalen. Aan de achterzijde van het voormalige postkantoor wordt nieuwbouw gerealiseerd met nog eens vijf bioscoopzalen. De nu nog sobere hoek aan het Van Heekplein maakt straks plaats voor een segment met een frisse en open uitstraling. Aan de Mooienhof tegenover Hudson’s Bay (vroeger V&D) wordt de kantoorvleugel eveneens gerestyled en deze blijft in gebruik als kantoorruimte.

Blikvanger

"Het oude postkantoor komt uit 1960 en is één van de markantste gebouwen van de Boulevard 1945", zegt vastgoedontwikkelaar John Evers van Explorius. "Het was een blikvanger en blíjft een blikvanger. De huidige dichte gevel van de begane grond gaat plaatsmaken voor grote glazen puien, waardoor het pand een open en toegankelijk karakter krijgt.’’ De originele glas-in-loodramen in de zijgevel krijgen een nieuwe plek en de hardstenen panelen die verwijzen naar de vroegere postkantoorfunctie blijven behouden.

Het Nieuwe Bouwen

Het gebouw is destijds ontworpen door Frans Dingemans, die graag werkte met de functionele principes van het Nieuwe Bouwen.  Het bestaat uit verschillende staande en liggende dozen, die samen een bijzondere compositie vormen. "De krachtige vorm van het pand met een lange, rechthoekige ‘balk’ rustend op hoge betonnen portalen geeft het pand een voorname uitstraling", aldus Evers.

Nieuwe trekpleister Enschede

Explorius wil op deze centrumlocatie een nieuwe trekpleister voor de binnenstad van Enschede ontwikkelen. De ontwikkelaar verwierf het gemeentelijk monument in mei 2018. Evers verwacht dat het pand in 2021 in gebruik kan worden genomen.


Plaats: Enschede
Opdrachtgever: Explorius Vastgoedontwikkeling
Ramingsgroep: 5 miljoen euro
Nummer: 305191


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Herontwikkelen (7.000 m2) / uitbreiden (2.000 m2) voormalig postkantoor tot bioscoop met 9 zalen / horeca (1.000 m2) / kantoorruimte inclusief winkels (3.750 m2) aan de Boulevard 1945 324-326. Installateurs elektrotechniek en werktuigbouwkundige installaties worden ingekocht na oplevering door de gebruiker.

Enschede | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 9.999.999

Ga naar bouwbericht