Nieuw crematorium Zeist: duurzaam én ondergronds

Nieuw crematorium Zeist: duurzaam én ondergronds

Op de Gemeentelijke Begraafplaats Zeist is begin deze maand begonnen met de bouw van een kleinschalig crematorium. Het crematorium wordt ingepast in een monumentaal gebouw in het Zeisterbos. De begraafplaats aan de Woudenbergseweg werd tot nu toe gebruikt voor begrafenissen en als urnentuin, zegt projectleider Hans de Groot van de gemeente Zeist. "In 2016 heeft de gemeenteraad echter het besluit genomen om meer diensten aan te gaan bieden op deze begraafplaats. Steeds meer mensen kiezen voor cremeren, in plaats van begraven." Tijd dus om mee te veranderen.

“Wanneer iemand uit onze gemeente gecremeerd wil worden, moet worden uitgeweken naar onder meer Utrecht, De Bilt of Amersfoort. Dat behoort straks tot het verleden.” De gemeente heeft ook een gedeelte van de begraafplaats ingericht voor islamitisch begraven. Verder wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor natuurgraven.

Een crematorium bovengronds bouwen is geen optie gebleken, aldus De Groot. “Het is niet wenselijk, omdat het om een monumentaal gebouw gaat in een monumentaal park. Ook het bestemmingsplan maakt bovengronds bouwen niet mogelijk.”

Barten Groep uit Houten is de aannemer, architect Ineke Hulshof uit Delft is verantwoordelijk voor het ontwerp. Niet zo verwonderlijk, gezien haar ervaring met het ontwerpen van aula’s en crematoria.

Bij een crematie wordt de overledene straks naar de invoerruimte in de nieuwe te bouwen kelder gebracht via een uitbreiding onder de luifel naast de aularuimte. Deze kelderbak – van 10 x 14,6 meter- is bijna klaar. Het bouwbedrijf laat deze bak binnenkort afzinken. Naaste familieleden die bij de invoer aanwezig willen zijn bereiken deze ruimte via een trap of lift. De Groot: “Er kan een beperkt aantal nabestaanden bij de invoer aanwezig zijn.” Erachter bevindt zich de technische ruimte met de elektrische crematieoven, rookgasfilters en de overige technische installaties. Hier vindt bovendien de asverwerking plaats.

Vanwege de gemeentelijke ambitie om op termijn volledig gasloos te worden, is besloten een elektrische crematieoven aan te schaffen. De Groot: “De oven wordt geleverd door DFW-Europe en gefabriceerd in hun fabriek in Broek op Langedijk en wordt hier straks kant-en-klaar afgeleverd.”

Tegelijk met de bouw van een kelder voor het crematorium wordt ook de aula aangepakt. De familiekamer krijgt een opbaarruimte en de koffiekamer wordt vergroot. Ook komt er een kleine horecakeuken en uitgiftebalie. Verder komt er een complete nieuwe inrichting van het gebouw.

Voor de nieuwbouw en verbouwing is goed gekeken naar energiebesparende maatregelen, zoals verbetering van de vloer- en dak isolatie. Op het dak komen 67 zonnepanelen te liggen. Verder komt er CO2-sturing van de luchtbehandeling. Bijzonder is de warmteterugwinning uit de rookgassen van de crematieoven. Die oven bereikt een temperatuur van circa 650 graden, aldus De Groot. De warmte uit de rookgassen wordt straks opgevangen in een voorraadvat van 11.000 liter. Daarmee kan het gebouw verwarmd worden.


Plaats: Zeist
Opdrachtgever: Gemeente Zeist
Ramingsgroep: tussen 1 en 2 miljoen euro
Nummer: 298115


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Uitbreiden Gemeentelijke Begraafplaats 'Bosrust' met inbouw ondergronds crematorium / renoveren / verbouwen / uitbreiden aula aan de Woudenbergseweg 46.

Zeist | Opgeleverd | € 125.000 - € 499.999

Ga naar bouwbericht