bouwbericht

Vijf nieuwe brandweerkazernes voor Limburg-Noord

utiliteitsbouw 1062

Vijf nieuwe brandweerkazernes voor Limburg-Noord

Een robuuste uitstraling voor de nieuwe brandweerkazerne van Nederweert. In opdracht van Veiligheidsregio Limburg-Noord is Van der Horst Aannemers uit Mill onlangs begonnen met de bouw van deze kazerne aan de Smisserstraat. De fundering is intussen gereed, nu volgt de bouw van de staalconstructie. BDG architecten uit Zwolle is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Bedrijven en logistiek

Bouwen duurzame brandweerkazerne aan de Smisserstraat nabij de rotonde van Nederweert-Eind. Project wordt gasloos gebouwd.

NEDERWEERT | Uitvoering | € 500.000 - € 1.000.000

Van der Horst bouwt in totaal aan vijf nieuwe brandweerkazernes in Limburg-Noord. De kazerne in Stramproy is al opgeleverd. Momenteel is de aannemer aan het werk in Nederweert en Ittervoort. Binnenkort start het bouwbedrijf ook met de bouw van kazernes in Horst en Heythuysen. Het Zwolse architectenbureau BDG heeft alle vijf de kazernes ontworpen. “Met deze duurzame brandweerkazernes kunnen we zeker weer dertig jaar vooruit”, zegt manager Brandweerzorg Kevin Wolters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

De bestaande brandweerkazerne in Nederweert aan de Gutjesweg – gebouwd in 1971 – is sterk gedateerd. Gebleken is dat het bouwwerk op verschillende manieren moet worden aangepast om aan de huidige (arbo)eisen te voldoen. Renovatie van de huidige kazerne vraagt echter een flinke investering, ook ligt de kazerne niet (meer) zo gunstig: hij ligt in de wijk Budschop. Dat betekent dat vrijwilligers van de brandweer door deze wijk moeten rijden om bij de kazerne te komen. Ook moet een uitrukkende brandweerauto door deze woonwijk rijden om naar een incident te gaan. Van binnen naar binnen rijden, zo wordt dit ook wel genoemd. De opkomsttijden voldoen daarmee niet aan de wettelijke norm. Dat probleem wordt nu opgelost door te bouwen aan de Smisserstraat, nabij de rotonde van Nederweert-Eind.

De nieuwe brandweerkazerne wordt duurzaam (en gasloos) gebouwd. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met luchtwarmtepompen. De benodigde stroom wordt straks opgewekt met zonnepanelen op het dak.

Om de kazerne in zo kort mogelijke tijd te bouwen, is gekozen voor een staalconstructie met een sandwichgevel. Door uitvoering van accenten in strekmetaal krijgt het gebouw de robuuste uitstraling. Boven de entree komt strekmetaal met het herkenbare vlamlogo van de brandweer.

Door het gebruik van transparante overheaddeuren zijn de brandweerauto’s straks goed zichtbaar vanaf de naastgelegen N275. Ook in de avond is de brandweer duidelijk zichtbaar door verlichting achter de vlamlogo’s en de uitgelichte brandweerauto’s in de remise.

De buurt wordt nauw betrokken bij de inrichting van het omliggende terrein. Gekozen is voor een groene invulling. Zo worden er verschillende fruitbomen en groene hagen geplant. Verder komt er een bloemenweide die vooral vlinders en bijen moet aantrekken. In samenwerking met de plaatselijke bijenvereniging Bij-ZZZaak worden enkele bijenkasten geplaatst.

Postcommandant Henk Stals van de brandweer Nederweert noemt de nieuwe kazerne ‘een prachtig gebouw op een nieuwe, unieke locatie’. “De kazerne wordt voorzien van moderne duurzame technieken waar we tientallen jaren mee vooruit kunnen. We verheugen ons er op om begin 2020 te mogen verhuizen naar de nieuwe kazerne.”


Plaats: Nederweert
Opdrachtgever: Veiligheidsregio Limburg-Noord
Ramingsgroep: 800.000 euro
Nummer: 306798


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel