bouwbericht

Opknapbeurt voor Drentse Luchtwachttoren Koude Oorlog

utiliteitsbouw 1367

Opknapbeurt voor Drentse Luchtwachttoren Koude Oorlog

Hij is zwaar in verval, Luchtwachttoren Post 7 Z 3 in het Drentse Schoonebeek. De toren aan het Schoonebekerdiep heeft te kampen met betonrot. Bovendien zijn de houten trappen en bordessen in de loop der jaren verdwenen. Als er niet snel wordt gerestaureerd, zal dit monument binnen enkele jaren volledig teloor gaan. Stichting Drents Monument is een initiatief gestart om de luchtwachttoren te restaureren. Het is de bedoeling dat de toren straks wordt overgedragen aan Stichting Drents Landschap. De kosten bedragen 400.000 euro; de provincie Drenthe, de gemeente Emmen, het Prins Bernard Cultuurfonds en de lokale stichting Poppen hebben samen ongeveer 300.000 euro aan subsidies toegezegd. Wanneer de resterende 100.000 euro binnen is, kan worden gestart met de restauratiewerkzaamheden.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Restaureren luchtwachttoren 7Z3 aan de Portlandweg / Schoonebeekerdiep. Beschermd provinciaal monument. Helft van de benodigde E. 400.000,- is binnen vanwege bijdrage E. 200.000,- door provincie Drenthe. Voor de rest van het benodigde bedrag liggen er aanvragen bij de gemeente Emmen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en bij het Popper Fonds in Schoonebeek. De toren is 10.50 m hoog en is uitgevoerd in een open betonconstructie, (raatbouw). Opdrachtgever Stichting Drents Monument gaat vanwege financiën en weersomstandigheden later starten met de renovatie. Bij dit project zijn geen architect / E- of W-installaties betrokken.

SCHOONEBEEK | Uitvoering | € 125.000 - € 500.000

De Luchtwachttoren – naar een ontwerp van architect M. Zwaagstra – is in 1954 gebouwd in opdracht van het Korps Luchtwachtdienst, een onderdeel van het Commando Luchtverdediging van het ministerie van defensie. Schokbeton uit Kampen was de aannemer. De ruim tien meter hoge toren bestaat uit geprefabriceerde gewapend betonnen elementen (raatbouw). De toren deed tijdens de Koude Oorlog dienst als waarschuwingssysteem voor vijandelijke vliegtuigen uit de Sovjet-Unie die lager dan 500 meter vlogen en niet door de toenmalige radarapparatuur waargenomen kon worden.

De toren maakt deel uit van een landelijk netwerk van 276 luchtwachtposten, waarvan er tussen 1951 en 1955 circa 139 speciaal voor dit doel zijn gebouwd. Met de naamgeving – in dit geval 7 Z 3 – werd de locatie aangegeven: 7 (Luchtwachtkring Groningen), Z (aanduiding kring van torens) en 3 (volgnummer van de post binnen de kring). De afstand tussen de posten bedroeg nooit meer dan 16 kilometer.

In Drenthe zijn slechts twee van deze toren bewaard gebleven. Nadat de torens rond 1968 hun functie hadden verloren, was Post 7 Z 3 een tijdje in gebruik bij de plaatselijke vogelwacht. In 1998 werd de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) eigenaar. Sinds 2002 is de Stichting Cold War Historical Center uit Uithuizen eigenaar, met als doel de toren te behouden voor de komende generaties.


Plaats: Schoonebeek
Opdrachtgever: Stichting Drents Monument
Ramingsgroep: 400.000 euro
Nummer: 303264


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel