bouwbericht

Schiermonnikoog werkt aan nieuw bezoekerscentrum in dorpshart

utiliteitsbouw 940

Schiermonnikoog werkt aan nieuw bezoekerscentrum in dorpshart

Schiermonnikoog heeft vergaande plannen om een nieuw informatie- en bezoekerscentrum te bouwen in het hart van het dorp. Initiatiefnemers van dit project zijn de gemeente Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog, het huidige bezoekerscentrum, de VVV en Natuurmonumenten. De betrokken partijen vinden het van groot belang dat de gasten van het eiland straks op één plek en liefst centraal in het dorp gastvrij worden ontvangen. Zo’n 300.000 mensen bezoeken jaarlijks het Waddeneiland.

Cultuur en religie

Bouwen informatiecentrum'Het Baken' t.b.v. een bezoekerscentrum / VVV / Natuurmonumenten aan de Reeweg 9. Aanbestedingsprocedure is gestart. Startdatum is niet definitief.

SCHIERMONNIKOOG | Ontwerp | € 2.000.000 - € 5.000.000

Het nieuwe informatie- en bezoekerscentrum verrijst aan de Reeweg, tussen de beroemde Toxbar en de toekomstige uitbreiding van hotel Graaf Bernsdorff. Nynke Rixt Jukema is verantwoordelijk voor het ontwerp, samen met Bètha Architecten uit Burgum. Er is nog geen definitief ontwerp: het architectenteam gaat komende maanden met het voorlopig ontwerp aan de slag, samen met de medewerkers van het nieuwe centrum en een stuurgroep.

Het gebouw komt te staan op een terrein van veertig bij twintig meter en gaat onderdak bieden aan de VVV en de combinatie van Natuurmonumenten en het huidige bezoekerscentrum. In het nieuwe centrum wordt het ‘unieke verhaal van Schiermonnikoog vertelt’, met haar natuur en cultuur, de geschiedenis, het Nationaal Park, de flora en fauna en het Werelderfgoed Waddenzee, zodat mensen ‘binnen goed geïnformeerd worden om buiten nog meer te kunnen beleven’.

De gemeenteraad en eilanders zijn eerder deze maand geïnformeerd over de voortgang van het initiatief. Ondertussen is de stuurgroep actief om de begroting van 3.5 miljoen euro rond te krijgen. De gemeente en Natuurmonumenten dragen ieder een half miljoen euro bij. Ook het bestaande bezoekerscentrum en de VVV zullen een financiële bijdrage leveren. De stuurgroep hoopt verder op geld van het Waddenfonds en de provincie Fryslân (iets meer dan 2 miljoen euro). Een subsidieaanvraag is ingediend.

Als alles volgens planning verloopt, kan het nieuwe informatie- en bezoekerscentrum in 2020 de deuren openen. Het is nog niet bekend wie de aannemer wordt.


Plaats: Schiermonnikoog
Opdrachtgever: Gemeente Schiermonnikoog
Ramingsgroep: 3.5 miljoen euro
Nummer: 501549


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

 

Reageer op dit artikel