bouwbericht

Nieuw poppodium voor Heerlen

utiliteitsbouw 652

Nieuw poppodium voor Heerlen

Heerlen krijgt een nieuw poppodium, met een zaal voor circa 700 bezoekers. Architectenbureau Diederendirrix heeft de opdracht voor het ontwerp gewonnen, laat de gemeente Heerlen weten.

Cultuur en religie

Uitbreiden poppodium 'de Nieuwe Nor' aan de Pancratiusstraat 30. De uitbreiding omvat een nieuwe zaal waar ca. 700 bezoekers straks terecht kunnen voor rockconcerten / dance-evenementen en andere optredens. Voordat de uitbreiding start zullen het 'Kegelpaleis'en discotheek Studio 54 gesloopt worden. Naar verwachting start de sloop medio juni 2019 en wordt uitgevoerd door Couwenbergh Aanneming. Nationale aanbesteding. Procedure: niet-openbaar.

HEERLEN | Gegund | € 5.000.000 - € 10.000.000

Het gaat om een aanbouw van de huidige NIEUWE NOR. De nieuwe popzaal verrijst op de plek van  Studio 54 en het Kegelpaleis. Het huidige poppodium zit aan de top van haar capaciteit, met een zaal voor maximaal 400 mensen. Bands die al zijn doorgebroken, slaan Parkstad vaak over: het is er simpelweg te klein.

Heerlen krijgt met de nieuwe zaal een zogenaamde ‘middenzaal’ in het clubcircuit waarmee een completer muziekaanbod kan worden bereikt, aldus de gemeente. Het winnende schetsontwerp is unaniem gekozen door een commissie met daarin vertegenwoordigers van IBA Parkstad, poppodium NIEUWE NOR en de gemeente Heerlen. IBA staat voor Internationale Bau Ausstellung, een concept dat ruim honderd jaar geleden in Duitsland is ontstaan als een tentoonstelling voor de moderne bouw. IBA ontwikkelde zich tot een succesvolle formule die in een regio of stad een krachtige impuls geeft aan economie, ruimte en samenleving.

IBA Parkstad bestaat uit acht gemeenten in de voormalige mijnstreek: Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld, Schinveld en Voerendaal. Ook Schinnen is aangesloten. De mijnsluitingen in deze gemeenten leidden onder meer tot hoge werkloosheid, vergrijzing en wegtrekkende jongeren. Bureau IBA Parkstad zwengelt projecten aan, zoals de bouw van een nieuw poppodium.

De uitbreiding van NIEUWE NOR omvat een grotere en bredere zaal, inclusief een foyer en garderobe-ruimte. Het is de bedoeling dat de huidige NIEUWE NOR één geheel gaat vormen met de nieuwbouw. De huidige zaal blijft intact, net als het café. De entree naar de zaal en de ruimte backstage worden wel volledig opgenomen in de nieuwbouw: hier komen een bredere ontvangstruimte, ruimere trappen en meer backstage-ruimte. Verder komt er een inpandige laad- en losplaats met ruimte voor een zogenaamde nightlinerbus, een bus waar veel bands mee toeren.

Als alles volgens planning verloopt, kan de nieuwe popzaal in 2020 in gebruik worden genomen.


Plaats: Heerlen
Opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn / /D.W. Investments
Ramingsgroep: 5.7 miljoen euro
Nummer: 366735


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel