bouwbericht

Atlas: meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland

utiliteitsbouw Premium 691

Atlas: meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland

Het Atlas-gebouw, icoon en voormalig hoofdgebouw van de TU/e campus in Eindhoven, wordt het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Op dit moment ondergaat het zestien bouwlagen tellende gebouw uit 1963 een grootschalige renovatie. Uitgangspunten voor de renovatie zijn het voorkomen van energetische verspilling, hergebruik van materialen en een gezonde en comfortabele werkomgeving voor de gebruikers. Het pand krijgt een nieuwe inrichting.

Onderwijs

Renoveren 'Atlas'-gebouw T.U. Eindhoven op het Science Park aan de Zaale. BREEAM Certificaat Outstanding. Het gebouw krijgt een WKO, zeer isolerende glazen vliesgevel met een uniek ramensysteem en maakt gebruik van Smart Energy Saving Lighting. Tevens wordt dit pand de proeftuin voor ILI (Intelligent Lighting Institute). Opleverdatum is fictief.

EINDHOVEN | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

Centraal in het gebouw komt een nieuwe, verbindende trap die vanuit de zogenaamde ‘rode loper’ – het geheel van verbindende routes via loopbruggen – zigzaggend tot de bovenste verdieping loopt. Het totale vloeroppervlak gaat terug van 44.500 naar 42.000 vierkante meter.

Atlas wordt het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw van het land met de hoogste BREAAM score Outstanding.  Meerdere partijen zijn betrokken bij het ontwerp: Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. Van Wijnen is aangetrokken als hoofdaannemer.

Het vernieuwde onderwijsgebouw krijgt ook een rol als proeftuin: het Intelligent Lighting Institute (ILI) gaat het pand gebruiken als Living Lab, voor het doen van onderzoek en testen met intelligente verlichting.

Atlas is het vierde gebouw op de campus dat gasloos wordt. Het pand wordt straks volledig verwarmd door warmte- en koude opslag (WKO). De TU/e beschikt over een van de grootste installaties voor WKO in Europa. Bovendien wordt het gebouw voorzien van een zeer isolerende, glazen vliesgevel die gebruik maakt van Smart Energy Saving Lighting. Het gebouw krijgt ‘nachtspoeling’: in de zomer schuiven de etagehoge ramen ’s nachts naar buiten, om het gebouw te koelen en te luchten. De glazen vliesgevel wordt voorzien van een drievoudige, zonwerende beglazing (triple glazing) met aan de binnenkant binnenzonwering. Deze binnenzonwering kan ’s nachts worden neergelaten, waardoor de thermische waarde van de gevel zich kan meten met een geïsoleerde spouwmuur. Door toepassing van dit type vliesgevel kan zoveel mogelijk van de bestaande gevelconstructie behouden blijven.

De oplevering staat gepland op 1 september van dit jaar, vlak voor de opening van het nieuwe collegejaar.


Plaats: Eindhoven
Opdrachtgever: TU Eindhoven
Ramingsgroep: 40 miljoen euro
Nummer: 499607


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel