bouwbericht

Te koop: monumentaal Stationscomplex Kesteren

utiliteitsbouw Premium 1305

Te koop: monumentaal Stationscomplex Kesteren

Het voormalige NS Station Kesteren staat te koop, inclusief bijbehorende dienstwoning en een naastgelegen bouwkavel. Eigenaar NS Vastgoed heeft BOEi in de arm genomen om de verkoop van dit rijksmonument te begeleiden. Non-profit ontwikkelaar BOEi is een organisatie die zich bezighoudt met het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed. De openbare inschrijving vindt plaats op 16 mei 2018. Kesteren is een dorp in de gemeente Neder-Betuwe (Gelderland). Op de te verkopen percelen rust het bestemmingsplan Bedrijventerrein van de gemeente Neder-Betuwe. Het grenst min of meer aan ’t Panhuis, een gemengd bedrijventerrein aan de oostkant van het dorp.

Bedrijven en logistiek

Herontwikkelen voormalig stationsgebouw Kesteren aan de Stationsstraat 40. NS krijgt het pand eind 2017 terug in bezit en is voornemens het pand te verkopen. Nieuwe bestemming onbekend.

KESTEREN | Initiatief | € 1.000.000 - € 2.000.000

Het stationscomplex aan de Stationsstraat werd in 1885 gerealiseerd, in de oksel van de spoorlijnen Dordrecht-Elst en Amersfoort-Kesteren. Het werd ook wel een vorkstation genoemd. Een vorkstation is gelegen langs twee spoorlijnen, die iets buiten het station bij elkaar komen. Het station had aan het begin van de twintigste eeuw een belangrijke functie, voor vracht- én personenvervoer. Voor personenvervoer had het vooral een (internationale) overstapfunctie. Het is volgens BOEi niet bekend wie de architect is. Het vermoeden bestaat dat M.A. van Wadenoijen het complex – in de stijl van neorenaissance – heeft ontworpen: hij was in elk geval de architect van andere stations langs de beide spoorlijnen.

Oorspronkelijk bestond het complex uit vier gebouwen: het dubbele stationsgebouw dwars tussen de sporen en – langs de beide sporen – een identiek, gespiegeld dienstgebouw. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte het complex zwaar beschadigd en moesten twee gebouwen tegen de vlakte. In 2001 hebben de resterende panden de status van rijksmonument gekregen. Qua exterieur zijn de panden nagenoeg origineel.

In de jaren tachtig heeft het station haar originele functie verloren. Om kraak tegen te gaan, is het stationsgebouw destijds onklaar gemaakt. Helaas zijn bijna alle originele details in het pand beschadigd, vernietigd of ontvreemd. Tot eind vorig jaar werd het gebouw verhuurd aan de gemeente, die het weer onderverhuurde aan Historische Kring Kesteren. Het staat nu leeg, de dienstwoning komt medio 2018 leeg te staan.


Plaats: Kesteren
Opdrachtgever: Boei
Ramingsgroep: tussen 1 en 2 miljoen euro
Nummer: 506364


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

 

Reageer op dit artikel