bouwbericht

Nieuw pand voor Amsterdam International Community School in Zuid

utiliteitsbouw 837

Nieuw pand voor Amsterdam International Community School in Zuid

De Amsterdam International Community School (AICS) krijgt een nieuw schoolgebouw. De internationale school – met ruim duizend leerlingen van zestig nationaliteiten – is sinds 2003 gehuisvest in een tijdelijk schoolgebouw aan de Prinses Irenestraat in Amsterdam-Zuid, vlakbij het World Trade Center.

Cultuur en religie

Bouwen, na sloop, clubgebouw voor Scouting Phoenix Tiel a.d. De Hennepe 199.

TIEL | Initiatief | € 125.000 - € 500.000

AICS is een school voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Het schoolgebouw is echter te klein voor de toekomst. ‘De vraag naar internationale scholen neemt toe’, aldus de gemeente Amsterdam. ‘Met de groei van expats in Amsterdam neemt ook het aantal leerlingen van de AICS toe’. Deze school, die in 2003 op nul begon, kampt met wachtlijsten. Ook is voor nieuwbouw gekozen omdat het huidige pand een huurpand is. De huurtermijn is verlopen.

Nieuwbouw

De zoektocht naar een geschikte locatie voor nieuwbouw heeft zo’n zeven jaar geduurd. Aanvankelijk zocht AICS zelf, in 2014 sprong de gemeente Amsterdam bij. Liefst dertig mogelijke locaties zijn bekeken. Ze vielen af omdat ze te klein waren of te dicht bij de snelweg lagen. Uiteindelijk is gekozen voor nieuwbouw tussen de A.J. Ernststraat en het Biljoen, vlakbij het huidige schoolgebouw. Op dit moment staan er nog twee gebouwen op de beoogde plek, van InGeest (ggz-instelling) en Cordaan (zorginstelling). Het gebouw van Cordaan is tijdelijk in gebruik en gaat tegen de vlakte; InGeest blijft op deze locatie, maar dan in een kleiner gebouw. Daarmee komt een gedeelte van de kavel vrij voor de nieuwbouw van AICS.

Engelstalige bieb

Mecanoo Architecten uit Delft heeft de aanbestedingsprocedure voor het ontwerp van zowel het schoolgebouw als het omliggende schoolplein gewonnen. De nieuwe school moet plek bieden aan 1400 kinderen: 700 basisschoolleerlingen en 700 leerlingen in het voortgezet onderwijs, met kantine en gymlokalen. ‘De school wil een plek zijn voor ontmoeting, beweging en ontwikkeling’. Ook de omgeving wordt bij de school betrokken: zo komt er een openbaar toegankelijk ‘Worldcafé’ en een Engelstalige bibliotheek.

Een definitief ontwerp is er nog niet: in de loop van 2017 wordt een voorlopig ontwerp vastgesteld. Als alles volgens planning verloopt, start de sloop van de huidige bebouwing in het eerste kwartaal van 2018. Eind 2018 kan dan worden gestart met de bouw van een nieuw AICS. De oplevering is in 2021.


Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Ramingsgroep: 7.5 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel