bouwbericht

Metamorfose voor Jacob van Hornemuseum Weert

utiliteitsbouw 556

Metamorfose voor Jacob van Hornemuseum Weert

Het Jacob van Hornemuseum aan de Meikoel in Weert ondergaat volgend jaar een grondige renovatie. Noodzakelijk, want het pand – een rijksmonument en in eigendom van de gemeente – is al dertig jaar niet meer gemoderniseerd, aldus de gemeente.

Cultuur en religie

Renoveren Jacob van Horne museum aan de Meikoel / Markt 7. Alle installaties dienen te worden vervangen, en worden naar boven verplaatst. Er komt een nieuwe ingang aan de zijkant, een statige voordeur aan de Meikoel, een messing achtergevel, een grote expositieruimte op zolder en oude monumentale elementen worden teruggebracht. Tevens wordt het achterste dak verhoogd, hierop worden zonnepanelen geplaatst. De provincie heeft € 1,1 miljoen beschikbaar gesteld.

WEERT | Ontwerp | € 5.000.000 - € 10.000.000

Het museum, sinds 1982 gehuisvest in het voormalige gemeentehuis, bevindt zich in het centrum van de Limburgse stad en vertelt onder meer de geschiedenis van Weert. Naast renovatie en restauratie krijgt het gebouw een nieuwe inrichting. De provincie Limburg stelt 1,1 miljoen euro beschikbaar.

Opvallend beeld

Maurice Mentjens is aangetrokken als architect. Het gebouw krijgt een nieuwe achtergevel, een nieuwe ingang aan de zijkant, een statige voordeur aan de Meikoel en een grote expositieruimte op zolder. Volgens wethouder Geert Gabriëls wordt het rijksmonument door een ‘gedurfde aanpassing aan de achterkant omgetoverd tot een opvallend beeld midden in het stadshart’. ,,Samen met een uitbreiding van de publieksruimte en een dynamische programmering krijgt het museum mogelijkheden om zich op een spraakmakende manier te profileren.’’

Geschiedenis beleven

Het gebouw moet volgens de wethouder hoe dan ook worden opgeknapt. ,,Daarnaast moet het museum weer mensen trekken en de plek worden waar Weertenaren hun geschiedenis kunnen beleven.’’

Het gebouw heeft verschillende niveaus op de begane grond en op zolder, bovendien zijn de tussenverdieping en de zolder momenteel niet toegankelijk voor minder validen. Dat is niet meer van deze tijd, vindt de gemeente. De nieuwe achterbouw wordt ‘ingezet voor facilitaire zaken als lift, toiletten en kantoorruimte’. De architect heeft voor een achtergevel van messing gekozen. Zo wordt een opvallend baken gecreëerd. Door ook de tot voor kort loze zolder van het museum in gebruik te nemen, wordt de presentatieruimte met liefst 30 procent vergroot. Ook wordt op zolder waarschijnlijk een educatieve ruimte ingericht.

De gemeenteraad neemt eind oktober een definitief besluit. Als een meerderheid instemt, kan in februari worden begonnen met de bouwwerkzaamheden. Het is nog niet bekend wie de aannemer wordt. De verbouwing neemt ongeveer een jaar in beslag.


Plaats: Weert
Opdrachtgever: Gemeente Weert
Ramingsgroep: 4 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

 

Reageer op dit artikel