bouwbericht

Leer- en Sportpark bij De Langeleegte Veendam

utiliteitsbouw 220

Leer- en Sportpark bij De Langeleegte Veendam
Frank Loer

Bij Stadion De Langeleegte in Veendam – jarenlang thuisbasis van betaald voetbalclub SC Veendam –  komt een leer- en sportpark. Tot vreugde van wethouder Henk-Jan Schmaal (Sport). “De eerste plannen voor een dergelijk park dateren van 2006, dus het heeft even geduurd. Maar we zijn een flinke stap verder: de gemeenteraad is onlangs akkoord gegaan met een investering van 14,8 miljoen euro.”

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Nieuwbouw Leer- en Sportpark (LSP), met wielerbaan, skeelerbaan, judoschool en kunstgrasvelden aan de Raadsgildelaan.De gemeenteraad heeft ingestemd met de plannen voor een Leer- en Sportpark.

VEENDAM | Signalering | € 50.000.000 - € 200.000.000

Voetbalclub Veendam 1894, nu nog gesitueerd naast het stadion, krijgt een prominente plek in het Leer- en Sportpark (LSP): het nieuwe hoofdveld is het hoofdveld van de voormalige profclub. Veendam 1894 – met 700 leden een grote vereniging – krijgt bovendien de beschikking over een kunstgrasveld en een hybride veld.

Op de plek van het huidige hoofdveld van Veendam 1894 verrijzen twee gebouwen van Scholengemeenschap Winkler Prins. Het hoofdgebouw van deze school, die jaren geleden al bij de Langeleegte is gerealiseerd, krijgt een opknapbeurt.

Eén locatie

Schmaal: ,,Winkler Prins is nu nog verdeeld over twee locaties, maar dat is straks verleden tijd: dan is alles geconcentreerd op het LSP.’’ De scholieren van Winkler Prins gaan straks ook gebruik maken van de velden van Veendam 1894.

De twee staantribunes, aan de korte zijdes van De Langeleegte, worden volgens Schmaal gesloopt: zo ontstaat er een open stadion.

Naast Veendam 1894 zijn er meer sportverenigingen die bij de plannen betrokken zijn. Zo wordt de LSP ook de nieuwe thuishaven voor onder meer wielervereniging De Stormvogels en  mogelijk de Judoschool Veendam. Op het complex komt ook een wieler- en skeelerbaan. Het is de bedoeling dat de Langeleegte 2.0 ook gebruikt gaat worden voor grootschalige evenementen.

Laag

LSP wordt autovrij. Met de bouw van de nieuwe schoolgebouwen voor Winkler Prins wordt volgens de wethouder op z’n vroegst in 2017 begonnen, aangezien de velden in de zomer moeten worden aangelegd. Het LSP kán de Langeleegte Winkler Prins heten, aldus Schmaal.

Graag wil hij nog een misverstand uit de weg helpen. “Bij de naam Langeleegte wordt vaak gedacht dat er geen mens zit of zat. Fout. Hier is in het verleden hoogveen afgegraven, waardoor het wat lager ligt. Leeg betekent laag in het Gronings.”Plaats: Veendam
Opdrachtgever: Gemeente Veendam
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euroReageer op dit artikel