bouwbericht

Duurzaam zwemcomplex voor Katwijk

utiliteitsbouw 270

Duurzaam zwemcomplex voor Katwijk

In opdracht van de gemeente Katwijk realiseert OLCO-Sportsphere het nieuwe zwembad Aquamar Katwijk. Het project aan de Piet Heinlaan wordt uitgevoerd op basis van een Design, Build & Maintain-overeenkomst. “Naast het ontwerp en de bouw van Aquamar is OLCO-Sportsphere vijftien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud”, zegt projectleider Paul van Dorst. OLCO is een advies- en ontwikkelingsbureau dat gespecialiseerd is in maatschappelijk vastgoed.

Horeca, sport en recreatie

Bouwen zwembad Aquamar aan de Piet Heinlaan 5. Duurzaam project i.v.m. LED-verlichting, HR++-glas en PV panelen.

KATWIJK ZH | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

In samenwerking met Sportsphere voert OLCO meerdere projecten uit in de sport- en zwembadbranche. Het nieuwe zwembad in Katwijk wordt op het buitenterrein van het huidige, veertig jaar oude zwembad gerealiseerd. Van Dorst: “Het wordt een zwembad waar iedereen terecht kan: van baby tot topsporter.”

Beweegbare bodem

Aquamar telt straks drie baden: een wedstrijdbad, een multifunctioneel bad en een recreatiebad. Het wedstrijdbad is 35 bij 25 meter groot en telt tien banen, inclusief een verplaatsbare keerwand. Daardoor is dit bad geschikt voor zwemwedstrijden. Ook kunnen hier volgens Van Dorst waterpolowedstrijden worden gehouden. Het multifunctionele bad is iets kleiner: 25 bij 12,5 meter. Het krijgt een beweegbare bodem, zodat het geschikt is voor bijvoorbeeld babyzwemmen en zwemmen voor mindervaliden. Het derde bad wordt een recreatiebad van 375 vierkante meter, in combinatie met een kleuter- en peuterbad (100 vierkante meter).

Het plan voorziet ook in een whirlpool, warmtebassin en een waterglijbaan van tachtig meter lang. In de ligweide komt een waterspeelplaats. Grenzend aan het recreatiebad en het buitengedeelte komt bovendien een horecavoorziening. Het nieuwe zwemcomplex biedt hierdoor een onderkomen voor zowel de lokale zwemmers als toeristen en recreatieve zwemmers.

Duurzaam

Het recreatiebad krijgt een ronde vorm; de ronde gevel krijgt een warme, houten bekleding. Het ‘zakelijke’ wedstrijdbad en multifunctionele zwembad krijgen een strakke, grijsgekleurde buitengevel met een natuurlijke uitstraling

Met een GPR-score van 8,9 wordt het nieuwe zwemcomplex volgens Van Dorst een zeer duurzaam gebouw. Zo komen er op de getrapte daken zonnepanelen en wordt er gebruik gemaakt van HR++ glas en andere duurzame technieken, zoals warmteterugwinning uit zowel de luchtbehandeling als het zwemwater en douchewater. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater. Voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van 100% LED. Voor de ventilatie in de zwembaden wordt het BaOpt-systeem toegepast, met als gevolg een homogene luchtopbouw en minder luchtkanalen. Al deze maatregelen moeten leiden tot een lage energierekening en minder onderhoud.

Wanneer Nieuw Aquamar in gebruik wordt genomen, gaat het huidige zwembad tegen de vlakte. De start van de bouw is begin 2017. Als alles volgens planning verloopt, kunnen zwemliefhebbers ergens in het eerste kwartaal van 2018 een duik nemen in Nieuw Aquamar Katwijk.Plaats: Katwijk
Opdrachtgever: Gemeente Katwijk
Ramingsgroep: 12.5 tot 25 miljoen euro 

Reageer op dit artikel