bouwbericht

Flinke opknapbeurt voor Museum Jan Cunen Oss

utiliteitsbouw 433

Flinke opknapbeurt voor Museum Jan Cunen Oss

Museum Jan Cunen, gehuisvest in misschien wel het mooiste pand van Oss, gaat verbouwen. Het museum, in 1935 gesticht als museum voor stad en streek, krijgt in de eerste plaats meer tentoonstellingsruimte, zegt artistiek directeur Karin van Lieverloo. “We gaan ruimte creëren op de derde verdieping, nu nog in gebruik als kantoor.  Die extra ruimte hebben we nodig om meer exposities te houden en om meer van onze eigen collectie te laten zien. Het kantoor verhuist vervolgens naar het souterrain.”

Cultuur en religie

Verbouwen / uitbreiden museum Jan Cunen met serre a.d. Molenstraat 65. In de serre zal het museumcafé / winkel komen. De kantoren op zolder verhuizen naar beneden. Duurzaam project vanwege zonnepanelen.

OSS | Opgeleverd | € 500.000 - € 1.000.000

Verder krijgt het museum een nieuwe hoofdingang en een museumwinkel met museumcafé en terras. De huidige uitbouw wordt vervangen door een modernere uitbouw. Architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch is, samen met Studio Michael Bueters Interieur Vormgeving, verantwoordelijk voor het ontwerp. Dombosch Bouw uit Oss is aangetrokken als hoofdaannemer. Bij de verbouwing worden zoveel mogelijk lokale partijen betrokken. Van Lieverloo: “Het museum heeft een paar moeilijke jaren gehad, sinds de verzelfstandiging gaat het gelukkig weer goed. Naast het tonen van kunst moet het museum echt een ontmoetingsplek worden. Er ligt een prachtige tuin naast: een ideale plek om te picknicken.”

Museum Jan Cunen is sinds 1980 gevestigd in de monumentale Villa Constance aan de Molenstraat, aan de rand van het centrum van Oss. Het pand is in 1888 gebouwd naar een ontwerp van architect H.R. Hendriks. Arnold van den Bergh, zoon van een margarinefabrikant, was de eerste bewoner. Hij vernoemde de villa, opgetrokken in neoclassicistische stijl, naar zijn dochter Constance. Later bood het pand onderdak aan een meisjespensionaat van Franse kloosterzuster. Ook is de stadsvilla gebruikt als stadhuis van Oss. Het pand, sinds 2001 een Rijksmonument, is in de jaren zeventig gerestaureerd; in 1980 werd villa in zijn geheel als museum in gebruik genomen.

Het museum was sinds de oprichting een gemeentelijke organisatie, maar is sinds 1 januari van dit jaar een zelfstandige stichting. Museum Jan Cunen richt zich op hedendaagse kunst en negentiende-eeuwse schilderkunst, met veel aandacht voor educatie. Ander belangrijk thema is het culthistorische Verhaal van Oss.

Op dit moment is een tentoonstelling van Chris Berens, ‘een moderne Jeroen Bosch’, in het museum te zien. Het museum, dat jaarlijks 20.000 à 25.000 bezoeker trekt, sluit op 26 juni tijdelijk de deuren. “Op 1 juli komen de eerste containers voor de villa te staan”, zegt Van Lieverloo. Half oktober gaat het museum weer open voor publiek. De officiële heropening staat gepland in januari of februari 2017.Plaats: Oss
Opdrachtgever: Museum Jan Cunen
Ramingsgroep: 500.000 tot 1.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel