blog

Paniek in kantorenland

utiliteitsbouw 8330

Paniek in kantorenland

Als je de krantenkoppen mag geloven kijkt de vastgoedsector nu al met angst en beven naar 2023. Vooral als het gaat om de kantorenmarkt. NVM Business waarschuwt: ‘Verplicht energielabel C kan tot grote problemen leiden’. Is het echt een probleem of is de lobbymachine voor gesubsidieerde verduurzaming al begonnen?

Reden voor onrust is nieuwe wetgeving. Vanaf 2023 moeten kantoren een energielabel van C of hoger hebben. Als dat niet het geval is mogen de kantoren niet meer verkocht of verhuurd worden. Als eigenaar blijf je dan zitten met een waardeloos kantoorgebouw. En als we vastgoeddatabureau Geophy mogen geloven zijn dat er nogal wat. Alle programma’s over verduurzaming ten spijt heeft een flink deel van de Nederlandse kantorenvoorraad een energielabel F volgens hun inschatting.

Incourant

Hoe dan ook betekent het: investeren in duurzaamheid. Dat is nu net waar NVM Business een probleem ziet. Om van F naar C te komen vraagt zodanig veel dat op incourante plekken deze investering nooit kan worden terugverdiend. Leegstand en verloedering liggen daar op de loer omdat de eigenaar niet in staat is de stap naar vernieuwing en verduurzaming te maken.

Upgrade

Ik ben benieuwd naar de rekensommetjes. Natuurlijk vraag verduurzamen een investering, maar zeg nu zelf: in 2023 wil toch niemand meer in zo’n oud beestje kantoor houden? Of het moet een monumentale oldtimer zijn. Met een bankensector die steeds meer inzet op duurzaamheid zou financiering van een upgrade of sloop/nieuwbouw geen probleem moeten zijn. Tenzij er geen huurders zijn. Dan is het een upgrade voor de leegstand. Zowel financieel als duurzaam een slechte keuze.

Uitbreiding marktgroep

NVM Business heeft een Marktgroep Kantoren C-label met makelaars aan het werk gezet om na te denken over oplossingen. Een mooi begin, toch ik zou er graag nog enkele andere disciplines aan toevoegen. Dat verrijkt het palet aan oplossingen en maakt het C-label – en wellicht hogere ambities – eenvoudiger haalbaar. Wat we hoe dan ook moeten zien te voorkomen is dat er overal nieuwe kantoren neergezet worden, terwijl de oude leeg blijven staan en verpauperen.Gerben van Dijk, Herbestemmingsteam en Bouwstenen voor Sociaal.

Reageer op dit artikel