artikel

Grote logistieke uitdaging blijft routineklus

utiliteitsbouw

Grote logistieke uitdaging blijft routineklus

Het Groningse seniorencentrum Coendershof voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Aannemer Rottinghuis pakt daarom het complete terrein in fasen aan. De grootste klus, een compleet nieuw woon-zorggebouw, werd vorige week opgeleverd.

De politieke verschuivingen rondom de financiering van de ouderenzorg zorgen de laatste jaren voor grote veranderingen in de zorgbouw. De ouderwetse bejaardenhuizen zijn in groot tempo aan het verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen complexen waar ouderen zelfstandig kunnen wonen, en de hulp en zorg kunnen inkopen die ze op dat moment nodig hebben. “Deze opdrachtgever heeft heel vroeg op het nieuwe beleid geanticipeerd door nieuwe plannen voor dit complex te maken”, zegt projectleider Heerke van Dam van Rottinghuis.

De nieuwbouw bestaat uit zes verdiepingen waarvan vijf woonlagen en een plint van algemene voorzieningen als een activiteitenhal, kapper, restaurant en bibliotheek. Eronder zit een grote parkeerkelder. Vooral de relatief kleine werkruimte was een uitdaging. “Maar dat wordt grotendeels logistiek opgelost. De bouw wordt sowieso steeds meer “just in time”. De tijd van grote hoeveelheden bouwmateriaal op de bouwplaats is wel voorbij.”

Geen stagnatie

Een grote logistieke uitdaging was het storten van de parkeerkelder over de hele lengte van het gebouw. “Die vloer is zo’n 80 centimeter dik, dus er is heel veel beton nodig. Daarvoor hebben we een dag gepland waarbij de wegen door de wijk moesten worden afgezet en iedere tien minuten een cementwagen aankwam waarbij de lading direct verwerkt moest worden. Dat betekent een grote pomp en zoveel mogelijk mensen aanwezig. Je wilt geen stagnatie hebben.”

Maar echt spannend vond Van Dam het niet. “Ach, we hebben dit vaker gedaan. Je maakt goede afspraken met de leverancier en alle betrokkenen, en dan moet het goed gaan.”

Voordat werd opgeleverd heeft Van Dam een periode van zes weken gebruikt om alle kinderziektes uit de installaties te krijgen. “Bij zo’n complex is er altijd wel iets, maar bij dit soort bewoners wil je niet achteraf nog eens een reparateur met een ladder en koffer op pad sturen. Als de bewoners erin gaan, moet alles helemaal goed zijn. En dat was het geval.”

Projectgegevens

Project: Nieuwbouw woon-zorglocatie Groningen

Opdrachtgever: Zinn Wonen en Welzijn

Aannemer: Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf

Ontwerp: Team 4 Architecten

Bouwtijd: 2 jaar

Bouwsom: circa 12 miljoen euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels