artikel

Transformeren in een snelkookpan

utiliteitsbouw Premium

Transformeren in een snelkookpan

In Duitsland is de Internationale Bouw Tentoonstelling (IBA) al ruim honderd jaar een begrip. Limburg kreeg voor Parkstad de Europese primeur. Amsterdam en minister Blok tonen nu ook interesse. Maar wat is het eigenlijk? En welke kansen biedt het bouwers?

Parkstad Limburg. Kansen genoeg, maar de jeugd trekt weg. Vergrijzing en krimp heten de angstscenario’s. Tegelijkertijd is er het geloof. Hier ligt nieuwe toekomst. Soms zijn daar onorthodoxe maatregelen voor nodig. Of liever gezegd: Duitse.

“In Duitsland is IBA opgericht in 1902. Als antwoord op de steden en regio’s die voor grote fysieke opgaven stonden. Duitsland heeft die natuurlijk genoeg gehad natuurlijk met de wereldoorlogen. Denk aan Berlijn 1945, waar in korte tijd 600.000 nieuwe woningen nodig waren. IBA zorgde voor de versnelling”, vertelt Frans van Neer van IBA Parkstad.”

Versnellen in een snelkookpan. Out of the box transformeren. Experimenteren in een weids laboratorium, mede vormgegeven door IBA-curator Jo Coenen. Het fenomeen waaide in 2013 over naar Limburg. Burgers, bedrijven, kunstenaars en corporaties kwamen binnen enkele maanden met meer dan tweehonderd ideeën op de proppen.

Een gepassioneerd surfer kwam op het idee om van een zilverzandgroeve een openlucht-surfaccommodatie te maken

“Maar we kunnen ze niet allemaal behappen”, benadrukt Van Neer. “We hebben een selectie gemaakt. Er zitten er 39 in de uitwerkfase.” Het mede mogelijk maken van fysieke transformaties is het hoofddoel. “Maar het is bij ons meer dan stenen stapelen”, vult Van Neer aan. “Zo kwam een docent van een middelbare school, een gepassioneerd surfer, op het idee om van een zilverzandgroeve een ‘24/7’ openlucht-surfaccommodatie te maken voor liefhebbers en professionals. Een grote hal is daarvoor nodig en tal van installaties die golven kunnen maken en het water verwarmen.”

Sociaal kasteel

Woningcorporatie HEEMWonen bracht ook een plan in: ‘superlocal’, een ‘sociaal kasteel’. In drie hoogbouwflats moeten honderd woningen komen. De lat ligt hoog. “De woningen moeten een huur hebben van 550 euro per maand én beschikken over een hoogwaardige architectonische kwaliteit. Daar hebben we echt behoefte aan in onze regio”, licht Martijn Segers, projectleider bij de Limburgse corporatie, toe. “Onmogelijk? Dat zeg jij.”

De volkshuisvester wil al het sloopafval gebruiken en de kenmerken van het openbaar gebied benutten. Om maar te zwijgen over de sociale structuren die op het spel staan doordat buren van buren hun spullen pakken en leegstand achterlaten. “Daarom hebben we een burenboek gemaakt met verhalen van bewoners die er sinds 1967 wonen.”

IBA werkt aanstekelijk, stelt Van Neer. “Wat de kracht is? Een belangrijke sleutel ligt bij het feit dat hier acht gemeenten aan mee doen. Dat verplicht hen om regionaal naar opgaven te kijken, bovenop hun gemeentelijke taak. Dat is een belangrijke voorwaarde voor innovatie.”

Cobouw Café 

­

Dit achtergrondverhaal is een opmaat naar het Cobouw Café Limburg dat op 18 november plaatsvindt in Maastricht. Het Cobouw Café is een live talkshow in de kroeg met muziek, levendige discussies en interviews met professionals uit het hele werkveld.

Aan tafel zitten onder andere Michel Huisman, geestelijk vader van het Maankwartier; Jamaick Ruyters, de nieuwe telg in de directie van de Jac Ruytersgroep en oud-voetballer en vastgoedman Willy van de Kerkhof. De deuren van Grand Café Maastricht gaan om 18.30 open. Aanmelden kan via t.v.belzen@cobouw.nl

Reageer op dit artikel