artikel

Verduurzamen? Als je echt wilt, kan het

utiliteitsbouw Premium

Verduurzamen? Als je echt wilt, kan het

Als de wil er eenmaal is, zijn er legio mogelijkheden om het zorgvastgoed te verduurzamen. Harmke Bekkema van de Energiesprong Zorg ziet om zich heen op dat vlak al veel gebeuren. Alleen daarom vindt zij het onbegrijpelijk als partijen niet voor verduurzaming kiezen.

Vooropgesteld, deze tekst is de herhaling van de herhaling. Of misschien wel de open deur onder de open deuren. Maar omdat ik het goede nieuws onder de aandacht wil brengen: als je echt iets wilt en ervoor gaat, dan kan het! Het recept: een flinke dosis lef, een paar kilo doorzettingsvermogen, de juiste partners vinden, en je kansen verzilveren op het moment dat deze zich aandienen. O ja, het hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn, maar je moet er wel voor zorgen dat je team uit de juiste mensen bestaat. En als het nu niet direct lukt, zet je ambitie als stip op de horizon. Dan zijn je ogen geopend voor kansen die zich aandienen; de renovatie van een gebouw, een aflopend contract met een leverancier of een samenwerkingspartner met gelijke ambitie die zich meldt.

In de zorgvastgoedsector is een proces aan de gang waarin wordt gezocht naar nieuwe businessmodellen, nieuwe combinaties van wonen en zorg binnen één gebouw of woning en het beheersen van de exploitatiekosten. Het duurzaam maken van het vastgoed is daarbij zonder twijfel een belangrijk deel van de oplossing. Het begint met bewustwording en vervolgens worden stappen gezet in bijvoorbeeld de vorm van een experiment met het vernieuwen van het zorgvastgoed. Bij de Energiesprong helpen we zorgpartijen en aanbieders om elkaar te vinden rondom de opgave die er in de zorg ligt. Dat het al kan bewijzen diverse voorbeeldprojecten, die ik wil prijzen om hun lef! Zo heeft in Gorredijk Van Wijnen zijn nek uitgestoken door een huis in zeer kort tijd te verbouwen tot een eigentijdse energieneutrale woning, die geschikt is voor zware zorg en is voorzien van vele moderne vormen van comfort (proefwonen mag). Laten zien dat het kan, maakt je ineens een veel interessantere gesprekspartner. Uit mijn hoofd ken ik ook al drie energieneutrale nieuwbouw-zorgcomplexen in respectievelijk Vroomshoop, Grijpskerke en Sittard-Geleen.

Win-winsituatie

Hoe deze tot stand zijn gekomen? Bijvoorbeeld simpelweg omdat corporatie en zorginstelling elkaar vonden en de split incentivekonden oplossen. Hierdoor ontstaat er een win-winsituatie. Vervolgens was een steuntje in rug van de gemeente met het juiste beleid voldoende om deze duurzame complexen te realiseren. Florence, een zorginstelling in de regio Haaglanden, is bezig om de energierekening in stappen te verlagen. Dat doen ze bijvoorbeeld door onder andere de installaties opnieuw in te regelen, het energiegebruik beter te monitoren en mee te doen aan de Energiestrijd. Ze realiseren tientallen procenten energiebesparing. Diegene die hiervoor als projectleider is aangetrokken verdient zijn eigen salaris terug. Wat ik er maar mee wil zeggen: het hoeft dus niet meteen groot. Ook kleine stapjes kunnen, zeker in de zorg, al enorm veel opleveren. Hou je ogen open en pak je kans!

Toekomstbestendig

En in de regio Amsterdam zijn Amstelring en Cordaan bezig om een deel van hun vastgoedportefeuille toekomstbestendig te maken en direct stevig te verduurzamen. Natuurlijk is het een puzzel en moet er met de partners stevige gesprekken over de businesscase en de uitvoeringsdetails worden gevoerd. Maar het resultaat geeft ongelofelijk goede energie. Bij Amstelring wordt de komende vijftien jaar ongeveer 20 miljoen euro op de energierekening bespaard. Steek dat maar in je zak. Eh, ik bedoel in de zorg.

Nog een open deur dan: laat je niet leiden door angst maar juist door nieuwsgierigheid naar de vele kansen om de wereld een beetje beter te maken.

Harmke Bekkema, programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed

Reageer op dit artikel