artikel

Ik hou van herhalingen

utiliteitsbouw

Ik hou van herhalingen

Ik ben dol op en ‘retweet’ graag berichten over winkel- en kantorenleegstand, verloedering van werklocaties en berichten over slopen en de bouwstop.

Recent hoogtepunt was de Balans voor de Leefomgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat pleitte voor voorzichtig zijn met nieuwbouw. Illustratief dat we er nog lang niet zijn, waren de heerlijk verkrampte reacties uit de sector.

Het is natuurlijk geen nieuws dat we voorzichtig moeten zijn met bouwen. Eigenlijk is het heel erg dat we het zo zien. Toch ben ik erg blij met de veelheid aan reacties. De kracht van de boodschap zit in de herhaling. De vastgoedsector moet verduurzamen en we moeten ons gewoon houden aan de ladder duurzame verstedelijking. Schokkend aan het rapport was dat gemeenten de ladder amper toepassen. Men is niet in staat de regionale noodzaak en behoefte aan plannen te motiveren, laat staan af te stemmen. Hoopgevend is het draagvlak dat we (“op veel plekken m.u.v. regio Amsterdam-Utrecht en steden langs A2-as”) min of meer zijn ‘uitgenieuwbouwd’. Het probleem is dat cultuurverandering – in ons lange tijd door RO en grexdenken gedomineerde planningssysteem – lang duurt.

Kern van de verandering is dat we dus geen winkels en kantoren plannen voor het ‘grondbedrijf’, maar op basis van een manifeste vraag, die gering is. Leegstand zal blijven toenemen en de boodschap dat we veel beter en meer gebruik kunnen maken van de gebouwen die er al staan, kan niet vaak genoeg worden herhaald. Natuurlijk is een bouwstop niet de oplossing, maar de situatie is zo ernstig dat je bijna niet anders kan dan pleiten voor zo’n beladen term.

Ik roep belangrijke leveranciers van objectieve data als Locatus, DTZ, Dynamis, NVM en het Kadaster op, om richting de provinciale verkiezingen voor mijn part maandelijks met leegstandsnieuws te komen. Herhalingen leiden zeker tot een snellere cultuurverandering. Als projectleider van het Fontys Raak-project ‘leegstand leeft’ val ik de komende jaren graag in herhaling.

Dr. Cees-Jan Pen, Lector Vastgoed Fontys Hogescholen en programmamanager Platform31

Reageer op dit artikel