artikel

Beleggen in bouwsector hachelijk

utiliteitsbouw Premium

De bouwsector verkeert sinds het uitbreken van de crisis zo’n zes jaar in een grote malaise. De beursgenoteerde bouwbedrijven van ons land zijn daarbij niet onaangetast gebleven. Zij werden groot en Internationaler vóór het uitbreken van de crisis. Sindsdien blijven ze jarenlang hangen in een zoektocht naar winst. Dit virus lijkt ook te zijn overgeslagen op de beleggers in bouwbedrijven. Te lang koesteren zij hoop.

Een analyse van de bouwsector en de markt geeft ruim voldoende handvatten om vast te stellen, dat de grote bouwbedrijven weinig kans maken op een structureel betere toekomst. Reeds voor de crisis was de Nederlandse bouwsector ‘ te groot gegroeid ‘ door de alom heersende welvaart. Dit was mede reden om buiten de landsgrenzen kansen te zoeken. Echter, binnen Europa waren en zijn reeds tal van sterke en grote bouwbedrijven. Scherpe calculaties en onvoorziene problemen vergezelden diverse buitenlandse bouwprojecten. Daarnaast namen beursgenoteerde bouwbedrijven collega bedrijven over om maar tot schaalvergroting te komen en markt te veroveren in Nederland.

Een blik op de toekomst in binnen- en buitenland maakt de zaak er niet rooskleuriger op. De woning-, winkel- en kantorenmarkten zullen jarenlang een zeer kleinschalige dynamiek vertonen. Steeds duidelijker is dat oude productieniveaus voorgoed tot het verleden behoren. Berichten die beursgenoteerde bouwbedrijven publiceren, zitten in de sfeer van ‘overleven van de crisis’. Gepoogd wordt om beleggers aan het lijntje te houden door negatief nieuws af te wisselen met een positief berichtje. Hierdoor blijven de grote lijnen van de bouwsector buiten beeld. Politieke steunmaatregelen zoals een verlaagd btw tarief zijn niet anders dan leuk strooigoed. Zij versluieren de werkelijke kwestie t.w. het saneren van de bouwsector. Voor die conclusie is moed nodig. Moed welke vooralsnog ontbreekt bij het management van bouwbedrijven, de Haagse politiek en last but not least bij de beleggers.

Beleggers koesteren – alhoewel het al laag is – een te groot vertrouwen in bouwfondsen. De actuele publicatie van halfjaarcijfers moet worden opgevat als een ad hoc bericht en gaat voorbij aan de structurele ontwikkeling van de bouwmarkt. Kortom het beleggersrisico is hoog en daarvoor zijn geen complexe berekeningen nodig.

Drs. R.H. de Ruiter, bouwanalist

Reageer op dit artikel