artikel

De Glazen Berlage Zaal

utiliteitsbouw Premium

De Glazen Berlage Zaal

Het Haags Gemeentemuseum bevindt zich in de enclave van de nucleaire top. In een ultra snel design & build-proces is zijn overdekte atrium nu het hart van het museum geworden. Het museum miste een grote centrale ruimte met een goede akoestiek voor grootschalige gebeurtenissen.

Directeur Benno Tempel zette architect Job Roos aan de opdracht voor een overdekking. In samenwerking met mij werd uit een aantal voorstellen een neutraal glazen atriumdak ontwikkeld, rustend op een autonoom staalskelet van Berlagiaanse kolommen en balken. De welstand- en monumentencommissie waren snel overtuigd dat deze melange van respect voor Berlage en ultramoderne technieken om glazen vinnen, glazen gevelkolommen en helder glazen dakpanelen te gebruiken, een uitstekend idee was. Het budget was echter slechts voor 65 procent beschikbaar.

Medio 2013 verscheen in NRC Handelsblad een bericht dat Obama en Poetin elkaar in Den Haag in maart 2014 zouden ontmoeten op een vredesbespreking. Een snelle gedachte leidde tot het verzoek aan B&W: als zij het budget konden aanvullen, zou een nieuwe zaal in slechts vijf maanden op 14 maart 2014 gereed kunnen zijn. Benno Tempel en Hans Buurman benutten die kans. B&W van Den Haag voorzagen een karakteristieke ruimte op CNN over de wereld verschijnen: een win-winsituatie.

Meteen bestelde Octatube glas in China en Duitsland en voerde daarna de opdracht voor vloer, installaties, constructies en het glazen dak volgens planning tot op de dag keurig uit, in tijd en in budget. Het glazen dak is als het ware ‘wegontworpen’. Job Roos heeft de met de hand bewerkte kolommen in evenwicht met het Berlagiaans metselwerk ontworpen. Den Haag heeft er een overdekt stadsplein bij dat tijdens de NSS gebruikt wordt voor persconferenties. Assertiviteit verricht soms wonderen.

Mick Eekhout, Hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel