artikel

Praktijktest plafondstrips met spleetjes

utiliteitsbouw

De kunststof plafondstrip met spleetjes in het nieuwe klimaatsysteem voor kinderdagverblijven vormt een variant op de bestaande plafondplaten met gaatjes. De initiatiefnemers hebben hun installatie inmiddels getest in Villa Knotz in Delft.

Momenteel staan ook tests op het programma met het filteren van fijn stof uit de buitenlucht. Dat gebeurt door middel van een elektrostatisch filter, dat direct achter de ventilator boven het plafond in het slaapvertrek wordt geplaatst.

In het gebouw in Delft, dat verdiepingen heeft, speelt zelfs de bovenliggende betonnen vloer een rol in het systeem. Door de ventilator op warme zomerdagen ook ‘s nachts te laten draaien, koelt het beton boven het plafond af. Met de kou uit het beton kan de lucht in het gebouw worden gekoeld.

Onderdeel van het innovatieve klimaatsysteem vormen ook zonneschermen aan de buitenzijde van het gebouw en een ict-systeem. Sensoren in het gebouw gaan continu de luchtkwaliteit, waaronder het CO2-gehalte, meten.

In een volgende ontwikkelingsfase is het de bedoeling dat het systeem op afstand kan worden uitgelezen en indien nodig ook aangestuurd. Na de proeven in Delft is het de bedoeling dat de verbeterde versie van het inmiddels gepatenteerde systeem wordt toegepast in een nieuw gebouw van kinderopvangorganisatie Knotz in Leidschendam.

TNO-onderzoeker Piet Jacobs wijst erop dat de situatie in kinderdagverblijven vergelijkbaar is met die in scholen wat het binnenklimaat betreft. Circa 80 procent voldoet niet aan de nieuwbouwnormen. Alleen streeft de overheid er volgens hem naar dat de kinderdagverblijven binnen een jaar of drie worden aangepakt, daar waar de scholen vijftien jaar de tijd krijgen het binnenklimaat te verbeteren. Enige haast met toepasbare systemen is dus geboden.

Jacobs is zeer te spreken over de manier waarop de acht bedrijven binnen het project samenwerken. Naast TNO zijn dat Knotz kinderopvang, Mecanoo (architect), DGMR (adviseur), Reno (elektrotechniek), Hogenboom (zonwering), Virus Free Air (fijnstoffilters), Bergschenhoek (ventilatie) en Make More Sense (sensornetwerken).

Reageer op dit artikel