KlaassenGroep B.V.
De klimaatproblemen worden per jaar groter en revolutionaire veranderingen in duurzaam bouwen blijven uit. Dus wat als opeens het CO2-budget op is? En er een CO2-lockdown komt? Luister de laatste aflevering van Doorzagen dit jaar.
De klimaatproblemen worden per jaar groter en revolutionaire veranderingen in duurzaam bouwen blijven uit. Dus wat als opeens het CO2-budget op is? En er een CO2-lockdown komt? Luister de laatste aflevering van Doorzagen dit jaar.
De Europese aanbestedingsregels werken te beperkend om opdrachten op duurzaamheid te gunnen, stelt bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht Willem Janssen. Dat moet anders: "Marktintegratie gaat voor op het streven naar duurzaamheid. Ik vind dat we dat moeten heroverwegen."
Een verschrikkelijke term is het, zegt Jan Geerts over passief bouwen. Toch is Geerts een fan, want hij ziet dat deze manier van bouwen steeds meer voet aan de grond krijgt in Nederland. Er zijn wel obstakels: "Zet een streep door BENG."
Met de zogeheten vezelhennepdeal verrijzen straks duizend woningen in Friesland met biobased isolatiemateriaal. Lokaal geteeld: van boer tot bouwer.
De bouw moet niet alleen diverser personeel aantrekken, maar ook behouden. Hoe krijg je dat voor elkaar? De finalisten van de Cobouw Bouwvrouw Award 2024 duiken in de uitdagingen. ''Eén is geen. Dan word je niet gehoord. Je moet over een tipping point heen.''
Al ruim tien jaar verkondigt Jan Walrecht, een van de oprichters van Strotec, de voordelen van bouwen met stro en hout. Nu begint zijn verhaal te landen, mede door de urgentie van klimaatimpact en Europese normen. ''Bouwers zien de bui hangen.''
Wel of niet aanscherpen: de Milieuprestatieberekening voor gebouwen (Mpg) biedt weer voer voor discussie en doet dat eigenlijk al jaren. Is de Mpg nog wel het juiste middel om de bouw te verduurzamen? Dat is de vraag in de nieuwste aflevering van Doorzagen.
Zeven jaar lang bleef Maarten Witberg, beleidsmedewerker bij Natuur en Milieu Gelderland, strijdlustig voor de stem van de natuur in de zaak ViA15. Wat leren we van de bezwaarmakers? 'We willen dat plannen beter worden.'
In Eindhoven laden ze bouwmaterieel gewoon bij laadpalen of zelfs bij 'tante Truus' om de hoek. De gemeente zoekt naar een slimme balans in vraag en aanbod op het net, zodat emissieloze bouw gewoon kan. Eindhoven is al langer voorloper in schoon bouwen: "Ga het gewoon doen."
Niet alle kunstwerken die op papier het einde van hun levensduur bereiken, zijn per se aan vervanging toe. Wouter van der Wiel, directeur infra bij ingenieursbureau Iv, wil dat beheerders hun kunstwerken koesteren. "Een kunstwerk stuk rekenen is geen kunst, maar recht rekenen is heel moeilijk."