Aanbesteden

Foto: Shutterstock
Tendertrend: Pakketjes van bruggen vliegen nog niet alle deuren uit

Op de InfraTech kunnen de eerste ervaringsdeskundigen van de portfolio-aanpak hun lessen al delen met de markt. Maar na Rijkswaterstaat volgen nog weinig andere beheerders de trend.

De Papendrechtse brug. Foto: Rijkswaterstaat
Renovatieteam Haringvlietbrug nu aan de slag met tweede brug in portfolio

Na renovatie van de Haringvlietbrug vervolgen Mobilis en Croonwolter&dros hun portfolio-aanpak met Rijkswaterstaat. Ze mogen aan de slag met de Papendrechtse brug.

Het invaren van de westboog van de Van Brienenoordbrug in februari 1989. Het is de bedoeling deze boog in 2030 te vervangen door een compleet nieuw exemplaar. Foto: Beeldarchief RWS
Door opknippen moet aanbestedings-debacle Van Brienenoordbrug snel worden vergeten

Een montageplek wordt beschikbaar gesteld en de bouw van de bogen, de kleppen en het invaren zijn ondergebracht in aparte contracten. Daarmee hoopt Rijkswaterstaat zich zo snel mogelijk te verlossen van het aanbestedingstrauma van de Van Brienenoordbrug. De marktconsultatie en oriënterende gespreken gaan direct van start.

De brug bij Uitwellingerga in Friesland wordt vervangen als onderdeel van een portfolio. Foto: Rijkswaterstaat
Dit zijn de opvallendste aanbestedingen in 2025

Portfolio's, treintjes en bouwstromen vliegen je om de oren als je naar de bouwaanbestedingen van 2025 kijkt. Welke springen het meest in het oog?

Foto: Shutterstock
Vernieuwing Van Brienenoordbrug wordt opgeknipt in vier stukken

Rijkswaterstaat gaat het vernieuwen van de beweegbare delen, de bouw van de twee bogen én het transport en de installatie van de Van Brienenoordbrug als afzonderlijk contracten op de markt brengen. Zo moet de pijnlijk afgeblazen aanbesteding van de vernieuwing van Nederlands drukst bereden verkeersbrug een nieuwe kans krijgen in 2025.

Doorzagen | Waarom marktwerking nog altijd voorrang heeft op duurzaamheid bij aanbesteden
Doorzagen | Waarom marktwerking nog altijd voorrang heeft op duurzaamheid bij aanbesteden

De Europese aanbestedingsregels werken te beperkend om opdrachten op duurzaamheid te gunnen, stelt bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht Willem Janssen. Dat moet anders: "Marktintegratie gaat voor op het streven naar duurzaamheid. Ik vind dat we dat moeten heroverwegen."

Foto: Heijmans
Heijmans en VolkerWessels aan de bal voor ruim duizend modulaire woningen in Limburg

VolkerWessels-onderneming Jongen en Heijmans vallen beide in de prijzen in Limburg. Zij mogen vanaf volgend jaar circa 1.500 conceptuele woningen leveren voor meerdere woningbouwcorporaties.

De A-pier in maart 2020, ruim anderhalf jaar voordat combinatie van Ballast Nedam en TAV door luchthaven Schiphol van het werk wordt geschopt. Foto: Shutterstock.
Spie verwacht dat het recht eindelijk zijn kant op valt bij hoger beroep over A-pier Schiphol

Het aantal procedures over de A-pier overtreft inmiddels de hoeveelheid bepalingen uit het gehate Fidic-contract dat gold op de beladen bouwplaats. Spie voert de troepen aan en stond vorige week voor de zoveelste keer in de rechtszaal. De installateur wil nog 5,7 miljoen euro tegemoetzien van hoofdaannemer Ballast Nedam/TAV.

Galaxy Tower. Foto: Cobouw
Ballast Nedam krijgt miljoenen minder voor Galaxy Tower, voltooiing stap dichterbij

Ontwikkelaar De Lelie Vastgoed hoeft vele miljoenen euro's minder te betalen aan aannemer Ballast Nedam om het retentierecht op Galaxy Tower op te heffen.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers werden op 7 november bevraagd over aanbestedingen door de commissie van IenW. Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal (licentie CC-BY-NC 4.0)
Bouwers in Tweede Kamer: 'Bundel opdrachten en versoepel aanbestedingsregels'

Sinds de Van Brienenoordbrug zonder aannemer zit, heeft Den Haag bovengemiddeld veel aandacht voor het aanbesteden van infraprojecten. Cluster opdrachten en durf nou eens te praten met elkaar, aldus bouwbazen en inkoopexperts in de Tweede Kamer.