'Juist nu gaan veel mensen in de bouw van baan wisselen'
Een detacheringsbureau starten terwijl de bouw hapert, is dat wel slim? Wesly Verhaert ziet genoeg kansen in de krappe arbeidsmarkt.
Een detacheringsbureau starten terwijl de bouw hapert, is dat wel slim? Wesly Verhaert ziet genoeg kansen in de krappe arbeidsmarkt.
Het aantal nieuwe bouwondernemingen groeide afgelopen kwartaal minder sterk. In de installatiebranche zit nog wel rek.
Afgelopen maand zijn bovengemiddeld meer bouwondernemingen gestart dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit een trendrapportage van de Kamer van Koophandel (KVK) over augustus. Tegelijkertijd nam ook het aantal faillissementen toe.
Eigenlijk is Rob Verweij zijn hele leven al elektricien. Om die reden is hij een vat vol verhalen. Over haperende strontpompen, barretjes in een grote concertzaal en over ontploffende apparaten in een woning. Juist vanwege die enorme afwisseling in zijn werk roept hij jongeren op elektricien te worden. "Het is het mooiste vak in de bouw."
Hoeveel midden- en kleinbedrijven telt de bouwsector, en hoeveel familiebedrijven? Flink wat, blijkt uit cijfers van Cobouw en statistische bureaus.
Nicolette van den Berg ontvluchtte ooit het kantoorbestaan en koos heel bewust voor een opleiding tot timmervrouw. Een keuze waar ze geen seconde spijt van heeft gehad.
Echte vakmensen hebben de goedbetaalde klussen voor het uitkiezen. Dat merkte ik toen ik in december een zzp'er in de sanitaire techniek polste over het opnieuw betegelen van mijn toilet. De man heeft nog steeds niet teruggebeld. Kennelijk heeft hij werk genoeg. En dan gaan de prijzen ook nog omhoog. Tijd dus voor de vraag: wat kost dat nou zo'n timmerman?
Vroeger was ik jaloers op bouwvakkers in de winter. Die konden pas schaatsen. Sterke, tanige mannen die tijdens het vorstverlet, dat toen nog weken kon duren, dagelijks op het ijs te vinden waren.
Extra regels of certificaten gaan niet werken om misstanden met arbeidsmigranten op te lossen. Dat stellen diverse uitzendbureaus in de bouwsector. Zij vinden het advies dat oud SP-leider Emile Roemer vorige week aan de overheid gaf, nergens op slaan. "Dit zorgt alleen maar voor extra administratieve last."
Er moet een eerlijk tarief voor zzp'ers in de bouw worden vastgelegd in de cao. Als FNV Bouw en Wonen zijn we blij dat het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer na 2 jaar onderzoek eindelijk afziet van een wettelijk minimumuurtarief voor zelfstandigen van €16. Van zo'n laag bedrag valt op geen enkele manier te leven als zelfstandige in de bouw. FNV Bouw en Wonen wil een minimumtarief van €45 voor zzp'ers afspreken in de volgende cao. Eerlijk inkomen voor iedereen. Inkomen waarvan je kunt rondkomen.