Van Wijnen Groep
Op nummer 8 van de Cobouw50 van dit jaar: Van Wijnen.
Op nummer 8 van de Cobouw50 van dit jaar: Van Wijnen.
Investeerders hebben de laatste jaren op grote schaal aandelen van Nederlandse bouwbedrijven buitgemaakt. Zes bedrijven uit de Cobouw50 zijn (deels) in handen van private-equityhuizen. "Het gaat om waardecreatie."
De tien grootste bouwbedrijven van Nederland hebben vorig jaar samen opnieuw meer omzet behaald. Daarmee lijken ze de dalende woningmarkt vooralsnog het hoofd te kunnen bieden, al boekten zeker niet alle ondernemingen vooruitgang.
Na het vertrek van ING naar een nieuw onderkomen aan de Zuidas is het in organische stijl gebouwde, iconische voormalige hoofdkwartier in Amsterdam Zuidoost - beter bekend als Het Zandkasteel - getransformeerd tot woon- en onderwijscomplex. In zeven van de tien torens van Het Zandkasteel - een gemeentelijk monument - zijn 263 huurappartementen ondergebracht, in de drie andere is een internationale school gevestigd. Onderin het gebouw zijn werkruimtes, kantoren en horeca- en andere voorzieningen gehuisvest. Ook heeft het een door IBB Kondor gebouwde parkeergarage. Hoofdaannemer was Van Wijnen, de architectuur werd verzorgd door Mecanoo Architecten, Benthem Crouwel Architecten en het inmiddels gesloten Alberts & Van Huut International Architects.
In opdracht van woningcorporatie Woonbron en Bouwinvest realiseerde projectontwikkelaar Borghese Real Estate in Delft het project Bethelpark. Dat bestaat uit een wooncomplex rond een groen hof met in totaal 337 huurappartementen, waarvan 53 in de sociale sector. Bethelpark omvat verder 14 eengezinswoningen, ruimte voor commerciële en maatschappelijke activiteiten in de plint en een parkeerplaats onder een leefdek. De woningen zijn zeer duurzaam, door de uitstekende isolatie, maar ook door het gebruik van de restwarmte van het naastgelegen Reinier de Graaf Gasthuis voor warm water en verwarming. Bij het ontwerp werkten de architecten van Powerhouse Company samen met de stedenbouwkundigen van LAP Landscape & Urban Design.
Het iconische voormalige hoofdkantoor van KLM in Den Haag kreeg een nieuwe toekomst als wooncomplex met 152 appartementen, hotel met 105 kamers en horecavoorzieningen. Plesmanduin, zoals het complex en de omgeving zijn gedoopt, is een Rijksmonument, ontworpen in 1938 en 1946 door architect Dirk Roosenburg. Van 1949 tot 1962 was het de hoofdzetel van KLM, daarna fungeerde het als onderkomen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De gerestaureerde en geïsoleerde gevels van het gebouw zijn voorzien van balkons en extra ramen en verwarming en koeling geschiedt via warmte-koudeopslag. Bij de renovatie werd onder meer asbest verwijderd uit de plafonds. Projectontwikkelaar was Impact Vastgoed, aannemer Van Wijnen Dordrecht en architect Architectencombinatie Bos Hofman.
Is betaalbaar bouwen wel mogelijk? Zijn er genoeg opdrachten voor woningbouwfabrieken? En hoe kan de sector sneller bouwen? Daarover gaat het in de podcast 'Bouwers van morgen'. Dit keer te gast: Roelof Faber (Van Wijnen) en Joziene van de Linde (De Meeuw).
Van Wijnen boekte vorig jaar een klein verlies, maar dit jaar gaat het bouwconcern "richting een gezond verdienmodel". De woningfabriek in Heerenveen komt volgens topman Peter Hutten namelijk op toeren.
De top tien bouwers van Nederland profiteerde vorig jaar nog volop van de exploderende woningmarkt en de energietransitie. Maar het tij is gekeerd.
Om de wachttijden voor huurwoningen te verkorten, wordt in Eindhoven in rap tempo een tijdelijke woonwijk uit de grond gestampt.