Stort van een industrievloer met mortel waarvan cement deels is vervangen door ongecalcineerde klei. Foto: Materrup

Batimat: ook Frankrijk zoekt naarstig naar duurzaam cement en beton

Een cementvervanger geïnspireerd op koraalvorming, klei toevoegen aan beton zonder die eerst te calcineren. Ook in Frankrijk is de betonbranche naarstig op zoek naar duurzaam cement, bleek op de Batimat-beurs. Hoe hard de claims zijn en hoe relevant voor Nederland, dat is nog onduidelijk.

Foto:Ton Poortvliet/HH

Rinus Platschorre (1938-2024): trotse ingenieur die de bouw niet kon loslaten

Rinus Platschorre, voormalig topman van TBI Holdings, is afgelopen zaterdag na een kort ziekbed op 86-jarige leeftijd overleden. De Zeeuw bleef zich tot ver na zijn actieve loopbaan bekommeren om de bouw en was nooit te beroerd om op te komen voor zijn geliefde provincie.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Grootste bouwers voeren omzet verder op ondanks terugval woningmarkt

De tien grootste bouwbedrijven van Nederland hebben vorig jaar samen opnieuw meer omzet behaald. Daarmee lijken ze de dalende woningmarkt vooralsnog het hoofd te kunnen bieden, al boekten zeker niet alle ondernemingen vooruitgang.

Blend, Salt en Pepper. Foto: Cobouw

15. Blend, Salt en Pepper

Aannemer J.P. van Eesteren bouwde aan de rand van het Westerpark in Amsterdam drie appartementencomplexen - Blend, Salt en Pepper genaamd - van tien tot vijftien bouwlagen met in totaal 302 huurappartementen. Op de begane grond zijn commerciële ruimtes gerealiseerd en onder de drie woontorens een parkeergarage van twee lagen. Voor de bouw van de drie woontorens moest eerst een oud pand worden gesloopt. De 7.000 ton betonafval die daarbij vrijkwam, wordt hergebruikt. De drie gebouwen kenmerken zich door hun in het oog springende architectuur van Elephant en MVRDV. Pinnacle Property Developpers was de projectontwikkelaar. De totale omvang van het project is 40.000 vierkante meter.

IJboulevard.
Foto: Guido Benschop

17. IJboulevard

Liefst 4.000 fietsen kunnen worden gestald in de ondergrondse rijwielstalling aan de De Ruijterkade in Amsterdam. De stalling maakt deel uit van de renovatie van de IJ-boulevard tot wandelgebied en ligt vlak naast Amsterdam CS, deels onder het IJ. Door de bouw van de ondergrondse fietsenstalling is bovengronds zesduizend vierkante meter openbare ruimte vrij gekomen voor voetgangers. De renovatie van de IJ-boulevard en de bouw van de ondergrondse fietsenstalling hebben de BNA-award 'beste gebouw van 2024' gewonnen in de categorie leefbaarheid en sociale samenhang. Het gebruik van ecovriendelijke materialen en energiezuinige verlichting maken de stalling duurzaam. Aannemer was Van Hattum en Blankevoort regio Noord, landschapsarchitect DS en architect Venhoeven CS.

Foto Ries van Wendel de Joode

Perfecte surfgolven in hartje Rotterdam door slimme verplaatsing van lucht

Een bodem met reliëfbeton en een rij slim aangestuurde luchtpompen maken golven in 'RiF010'. Deze outdoor surfpool in hartje Rotterdam bevat inmiddels water voor de eerste tests.