Zero-emissie graafmachine van Van Oord. Foto: Johan Nebbeling

Voor versneld emissieloos bouwen is 'elke week een Tikkie' nodig

Werken met zero-emissieloos materieel vergt grote investeringen van bouwers, die nauwelijks worden gedekt door subsidies. Bestuurders in de bouwsector en adviesbureau Cash Discovery roepen publieke opdrachtgevers op sneller en vaker betalen te stimuleren en te organiseren.

Foto: ANP/Jeffrey Groeneweg

Laatste ronde woningbouwimpuls: 'Projecten niet per se versneld, wel betaalbaarder'

Een van de vetste subsidieregelingen voor de woningbouw loopt af. Na drie jaar zijn er vragen over de effectiviteit van de subsidie.

Bouwlocatie Entree in Zoetermeer.
Foto: Guido Benschop

70 procent van gesubsidieerde woningbouw komt nog niet van de grond

De Woningbouwimpuls moest de nieuwbouw van huizen versnellen. Maar 100.000 woningen die afgelopen jaren subsidie kregen, wachten nog op realisatie.

Hoezo subsidies?

Hoezo subsidies?

Subsidies zijn een welbegrepen middel om een specifiek doel te bereiken. Het gaat om het met een bepaald oogmerk en onder voorwaarden beschikbaar stellen van geld met verantwoording achteraf.

Foto: Erald van der Aa/ ANP/Hollandse Hoogte

Na aandringen wist Brabant A58 op het droge te krijgen

Provincie Noord-Brabant wist kortgeleden extra geld van het Rijk te verzekeren voor het grote InnovA58-project. Ondanks een tekort aan geld, stikstofruimte en deskundigen staat een deel nu weer op de rails en komt aanbesteding in zicht. Hoe is dat gelukt?

Minister De Jonge (L) ondertekent de woningbouwafspraken. Foto: Jeffrey Groeneweg/ANP

Provincies tekenen voor 900.000 woningen, haalbaarheid nog onzeker

Alle 12 provincies hebben zich donderdag gecommitteerd aan de woningbouwafspraken die ze met minister Hugo de Jonge (VRO) hebben gemaakt. De afspraken tellen op tot ruim 900.000 nieuwe woningen tot en met 2030. De aanvullende eisen van de provincies zetten wel vraagtekens bij hoe realistisch alle plannen zijn, stellen woningbouwers.