De 80 ton zware beweegbare deur vormt het sluitstuk van de Zoutdam. Foto: Rijkswaterstaat

Zonder zakdeur is de zoutdam zinloos

Met het plaatsen van de zakdeur kan de Zoutdam eindelijk doen wat 'ie moet doen: zoutwater dat met het schutten van de nieuwe zeesluis IJmuiden binnenkomt zo snel mogelijk terugloodsen richting de Noordzee.

De aanleg van de breuksteendam bij stuw Borgharen. Foto: Rijkswaterstaat

Van Oord en Mourik leggen breuksteendam aan om te laag waterpeil Maas tegen te gaan

Mourik en Paans van Oord werken in opdracht van Rijkswaterstaat aan de aanleg van een breuksteendam in de Maas. Dit moet voorkomen dat er te veel water wegstroomt uit de Maas tussen België en Borgharen.

De Westerscheldetunnel. Foto: Archief

Eén buis Westerscheldetunnel vier maanden dicht voor herstel: scheur kan tot constructief probleem leiden

De gescheurde buis van de Westerscheldetunnel krijgt over een lengte van 30 meter een nieuwe wand aan de binnenkant. Sensoren en scheurmeters laten zien dat de vervormingen doorgaan.

Tijdens het doorzagen van een tuikabel gaat de brug dicht en wordt slechts een handjevol medewerkers van de aannemers op het brugdek toegelaten. Foto: Rijkswaterstaat

Met elke doorgezaagde tuikabel verandert het krachtverloop van de Galecopperbrug ingrijpend

De pyloon wiebelt soms een beetje, en het dek zakt elke keer een stukje door, maar alles blijft binnen de marges. De vijfde streng van de Galecopperbrug is succesvol doorgezaagd. Nog negentien strengen te gaan.

Met kraanschip Matador 3 werden vorige week vijf   betonnen schotten van de Zoutdam op hun plek gehesen. Foto: Rijkswaterstaat / Ko van Leeuwen

Matador 3 hijst 27 meter brede betonnen wanden in: het gaat nu hard met de Zoutdam

Van Hattum en Blankevoort heeft vijf zware betonnen wanden ingehangen voor de Zoutdam bij IJmuiden. Het bijzondere kunstwerk dat verzilting moet tegengaan van het Noordzeekanaal is eind dit jaar operationeel.

De Zuidplaspolder is een van de locaties waar veel woningen gebouwd gaan worden. Foto: Shutterstock

Rijkswaterstaat vs. Zuidplas: 'Zoveelste voorbeeld van bestuurlijke patstelling'

Rijkswaterstaat, en indirect de minister, keren zich tegen het plan voor een enorme woningbouwlocatie. Openlijke aanvaringen tussen medeoverheden over het ruimtegebruik nemen toe, zien experts. Ook Rijkswaterstaat sluit niet uit dat het vaker in de pen klimt. 'Dit is geen goede ontwikkeling.'