Foto: Beem Flights

48. Amadeiro

Warmtepompen, ledverlichting, zonnepanelen en uitstekende isolatie maken van woon- en kantorencomplex Amadeiro een zeer duurzaam gebouw. Amadeiro is gerealiseerd in een voormalige telefooncentrale van PTT/KPN in Den Bosch. Het bestaat uit drie deelplannen. Deelplan Noord omvat de bouw van 62 sociale huurappartementen voor woningcorporatie Stichting Sayaz, deelplan Zuid omvat de bouw van 158 huurappartementen in het middensegment en de vrije sector, alsmede de aanleg van een ondergrondse parkeergarage voor 120 auto's en in deelplan Midden worden twee gebouwvleugels gerenoveerd en verbouwd tot kantoorgebouwen. Projectontwikkelaar was Boelens de Gruyter, Bedaux de Brouwer Architecten, Hilberinkbosch architecten en Voss Architects maakten de ontwerpen en aannemer was Janssen de Jong Bouw Zuid.

7. Fontys Campus Rachelsmolen

7. Fontys Campus Rachelsmolen

Aannemer Hurks Bouw en Vastgoedontwikkeling bouwde, samen met nevenaannemers Croonwolter&dros en ULC, in Eindhoven een nieuwe campus voor de Fontys Hogeschool. De campus telt drie onderwijsgebouwen die plek bieden aan vijf opleidingsinstituten. Barcode Architects, OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten maakten het ontwerp. De gebouwen zijn gasloos, verwarmen en koelen gebeurt via een WKO en de daken zijn voorzien van zonnepanelen. Het regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem, waardoor er geen regenwater geloosd hoeft te worden op het riool. De 40.000 ton betonpuin die vrijkwam bij de sloop van de oude gebouwen is als betonpuingrenulaat hergebruikt in het nieuwe beton voor de funderingen en de vloeren.

Theater aan de Parade.
Foto: Guido Benschop

8. Theater aan de Parade

Met jaren vertraging werd in 2024 het geheel vernieuwde Theater aan de Parade in den Bosch officieel geopend. De vertraging ontstond toen de nieuwbouwplannen uit 2017 werden afgekeurd door de gemeenteraad omdat ze te duur uitpakten, onder meer vanwege asbest. NOAHH Architecten maakte in 2019 een nieuw plan dat wel werd aanvaard door de raad. Het vernieuwde theater met een oppervlakte van 12.500 vierkante meter heeft een zaal met duizend zitplaatsen, een zaal met vijfhonderd zitplaatsen of duizend staanplaatsen (dankzij een schuiftribune) en een auditorium. De constructie van de oorspronkelijke theaterzaal uit 1976 is bij de herontwikkeling hergebruikt. Theater Aan de Parade is gebouwd door Mertens Bouwbedrijf.

12. Kop van het Dok

12. Kop van het Dok

Kop van het Dok heet het project dat Bouwgroep Peters bouwde in het Scheldekwartier in Vlissingen. Kop van het Dok bestaat uit drie woontorens met in totaal 182 appartementen. Een van de drie woontorens is bestemd voor vijftig sociale huurappartementen, de andere twee voor vrijesectorhuur (24)- en koopappartementen (108). Opdrachtgever was WVO Zorg, architect Atelier Pro Architecten. Het Scheldekwartier is een nieuwe woonwijk die verrijst op de voormalige scheepswerf De Schelde. De woontorens staan naast het nieuwe woonzorgcentrum Scheldehof en zijn daarmee verbonden via een loopbrug. De middelste van de drie torens is met 54 meter en in totaal zeventien verdiepingen de hoogste.

Weener XL. Foto: Cobouw

23. Weener XL

Weener XL, een werk- en ontwikkelingsbedrijf uit Den Bosch, liet op het terrein van de voormalige Michelinfabriek aan de Oude Vlijmenseweg een nieuwe sociale werkplaats bouwen van 14.000 vierkante meter. Het gebouw, dat plaats biedt aan duizend werknemers, omvat een bedrijfshal inclusief magazijn en kantoren. Het nieuwe onderkomen van Weenex is zeer duurzaam en energiezuinig van opzet. Het gebouw is vrijwel geheel in hout uitgevoerd, zowel voor de draagconstructie als voor de afwerking, uitstekend geïsoleerd en voorzien van onder meer warmtepompen en zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen in een waterbuffer en hergebruikt. Tarra Architectuur en Stedenbouw en Buro Kade maakten samen het ontwerp, Dura Vermeer Bouw Zuid was de aannemer.

PITground. Foto: Cobouw

33. PITground

Twee voormalige hoofdkantoren van DSM in Sittard zijn door Habenu-Van de Kreeke Bouw verbouwd tot studio's voor studenten, kantoor- en vergaderruimten en sport- en horecavoorzieningen. In de Zuidtoren ('Stayground') van tien verdiepingen zijn 220 huurstudio's voor studenten en 50 appartementen voor expats gerealiseerd. Er wonen mensen van ruim dertig nationaliteiten. De Noordtoren ('Workground') bevat 15.000 vierkante meter aan kantoorruimte en plekken voor ontmoeting, evenementen ('Shareground') en sporten (Holy fitground'). De kantoren zijn bestemd voor zowel zzp'ers als voor grote bedrijven. De naam PITground verwijst naar de vorige eigenaar van het complex: pit is Engels voor mijn. Architect was Phidias Sittard.

Stadskantoor en raadhuis Heerlen. Foto: ANP

31. Stadskantoor en Raadhuis Heerlen

Na de sloop van het oude stadskantoor van Heerlen door het Rotterdamse sloopbedrijf Oranje verrees op exact dezelfde plek een nieuw, compacter, duurzamer en energiezuiniger stadskantoor. Tevens werd het naastgelegen Heerlense Raadhuis uit 1942, een rijksmonument en ontwerp van architect Frits Peutz, ingrijpend gerenoveerd. Het transparante nieuwe stadskantoor is met een oppervlakte van 8.500 vierkante meter bijna de helft kleiner dan het oude en biedt plaats aan 420 ambtenaren. In de gevel zijn teksten van het Heerlense volkslied verwerkt. Architect Francine Houben van Mecanoo Architecten verbond het nieuwe stadskantoor met het oude raadhuis met een transparante entree. Aannemer van de nieuwbouw en renovatie was Jongen Bouwpartners.

Foto: gemeente Tilburg

38. Stadskantoor II

Stadskantoor II in Tilburg is getransformeerd tot Stadswinkel, volgens architect Common Affairs, een van de eerste circulair en biobased getransformeerde kantoorpanden van Nederland. De nieuw toegepaste onderdelen bestaan alle uit gerecyclede of van hernieuwbare grondstoffen gemaakte materialen. Zo zijn in het interieur tapijttegels toegepast gemaakt van oude visnetten en plafonds van gerecyclede petflessen. Ook is het gebouw zo ontworpen dat de gebruikte bouwmaterialen in de toekomst hergebruikt kunnen worden. Meest opvallende toevoeging aan Stadskantoor II is de geïsoleerde gevelkroon van hout die bestaat uit 90.000 geschroefde latten. Installaties zijn in de kroon geïnstalleerd en zonnepanelen leveren de benodigde energie. Verder zijn extra vides en open liften en trappen toegevoegd.

Foto: NV Westerscheldetunnel.

Plan voor reparatie betonschade Westerscheldetunnel loopt vertraging op

Het herstelplan voor de betonschade aan de Westerscheldetunnel laat langer op zich wachten. Zeker is inmiddels dat de kosten van de reparatieklus fors zullen zijn.

Foto: Dolph Cantrijn

'Als de kwartiermakersfase voorbij is, trek ik graag nog even door'

Aan de noordkant van station Eindhoven gaat Fellenoord compleet op de schop om omgevormd te worden tot nieuw woon- en werkgebied. Isidoor Hermans gaat die transformatie leiden als directeur van de gezamenlijke ontwikkelmaatschappij van de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.