De nieuwe fly-overs van de A4 naar de Corbulotunnel blijven nog het hele jaar ongebruikt. Foto: Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland vecht 'miljoenenboete' Corbulotunnel aan

De provincie Zuid-Holland heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter in de zaak die de bouwers van de nieuwe Corbulotunnel bij Leiden hadden aangespannen.

Bajeskwartier, Amsterdam. Foto: Shutterstock

Stuk minder woningen in aanbouw in Amsterdam dan gepland

Amsterdam bouwt dit jaar zo'n 5.000 nieuwe woningen. Dat zijn er een stuk minder dan de 7.500 woningen die het college voor ogen had. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn ook 'niet heel gunstig', laat wethouder Reinier van Dantzig weten in de halfjaarrapportage Woningbouw 2024.

More Leiden. Foto: Cobouw

5. More

Park More 1 en 2 op het Bio Science Park in Leiden omvat 703 zelfstandige studentenwoningen en gemeenschappelijk studieruimtes, eetkamers, wasruimtes en daktuinen. More - waarvan de naam verwijst naar de 16e eeuwse filosoof Thomas More die schreef over de ideale samenleving - is opgezet als levendige ontmoetingsplaats voor (internationale) studenten en medewerkers. Het ontwerp is van Venhoeven CS en Paul de Ruiter Architects, de bouw werd verzorgd door Heddes Bouw & Ontwikkeling. More 1 en 2 bestaat uit twee gebouwen van in totaal 23.000 vierkante meter. De realisatie van More 1 en 2 past binnen een algehele transformatie van het Bio Science Park in opdracht van de projectontwikkelaars Lingotto, Red+ en Yisheng Development.

AMST in Amsterdam. Foto: Joost Zwaga

27. AMST

AMST heet het nieuwbouwproject dat Heddes Bouw & Ontwikkeling realiseerde tegenover het Amstelstation in Amsterdam. AMST bestaat uit twee gebouwen (AMST I en AMST II), samen goed voor 252 huurwoningen, waarvan 80 procent middenhuur en de rest vrijesector. Bovendien is er een ondergrondse parkeergarage van twee lagen en herbergen de plinten van de gebouwen een supermarkt, horeca, broedplaatsen voor kunstenaars en een centrum voor huiswerkbegeleiding. De badkamers in het wooncomplex zijn als kant-en-klare module geplaatst. Het complex is duurzaam van opzet door de toepassing van biobased materialen, de aanleg van een waterberging en hergebruik van water voor het doorspoelen van de toiletten.

Cooltoren. Foto: Shutterstock

4. Cooltoren

De 154 meter hoge woontoren Cooltoren in Rotterdam herbergt 229 koopappartementen, waaronder vier penthouses, 53 huurappartementen, een parkeergarage met 142 plaatsen voor auto's en fietsen, een daktuin van bijna 1.800 vierkante meter voor gezamenlijk gebruik en commerciële ruimten. De Cooltoren is opgetrokken uit prefabbetonelementen, de vijftig verdiepingsvloeren werden in het werk gestort. Het pand met zijn opvallende uitstekende middenkroon is ontworpen door V8 Architects en gebouwd door Ballast Nedam Bouw. De gevel is opgebouwd uit witte banden en balkons, die richting de middenkroon steeds iets dikker worden. Gevelbrede raamstroken zorgen voor uitzicht en daglicht. De woningen variëren in omvang van 50 tot 421 vierkante meter.

Tergooi MC. Foto: ANP

3. Tergooi MC

Naar een ontwerp van Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw bouwde BAM Bouw en Techniek - Grote Projecten het nieuwe Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Het medisch centrum huisvest vrijwel alle zorgfuncties waarin tot dusver werd voorzien door vestigingen in onder meer Blaricum en Hilversum. Het ziekenhuis is ruimtelijk en licht van opzet en ligt midden in een bos. Het is ontworpen vanuit het 'healing environment'-concept, dat moet bijdragen aan een spoedig herstel van patiënten. Onder meer isolerende gevels die zijn aangepast aan de zonoriëntatie, zeer energiezuinige warmtepompen en koude-warmteopslag op 120 meter diepte maken het gebouw duurzaam en zeer energiezuinig. Het pand van zes bouwlagen heeft een oppervlakte van 94.000 vierkante meter.

Euryza. Foto: Cobouw

6. Euryza

In opdracht van ontwikkelaar AM realiseerde BAM Wonen Zuidwest in Zwijndrecht een appartementencomplex van twee woongebouwen met in totaal 86 (koop)woningen in de nieuwe wijk Euryza. Die naam verwijst naar de Duitse rijstpellerij-fabriek die hier in het verleden stond. Sinds de sloop daarvan in 2002 transformeert het voormalige fabrieksterrein in een aantrekkelijk en gevarieerd woongebied pal aan de Oude Maas. Groosman Architecten maakte het ontwerp voor het appartementencomplex. Het hoogste van de twee gebouwen is genaamd High and L'eau en telt negentien verdiepingen en 52 woningen, het andere gebouw heeft zeven verdiepingen en herbergt 34 woningen. De buitenruimtes van het complex zijn georiënteerd op het water en het zonnige zuidoosten.

Sonate City. Foto: ANP

10. Sonate City

Twee woontorens, een hotel, 1.500 vierkante meter aan commerciële ruimtes en twee horeca-units: dat is het plan Sonate City Appartments dat Boele en Van Eesteren realiseerde aan de Turfhaven in Den Haag. Blikvangers van het project zijn de woontorens Adagio en Bolero van respectievelijk 90 en 86 meter hoog. Het hotel heeft een hoogte van 60 meter. Sonate City Appartments is vrijwel geheel in prefab opgetrokken. De appartementen zijn huurappartementen met huurprijzen variërend van 885 tot 2.255 euro per maand. De bouw van het complex heeft vier jaar geduurd. Volker Wessels en Delta Development Group fungeerden als projectontwikkelaar, MVSA en Klunder Architecten tekenden voor het ontwerp.

The Fizz.
Foto: Guido Benschop

13. The Fizz

The Fizz is een wooncomplex van 394 huurappartementen voor studenten in Leiden. De appartementen zijn volledig gemeubileerd, hebben een eigen badkamer en keuken en variëren in grootte van 24 tot 48 vierkante meter. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes, een gemeenschappelijke binnentuin, studeerruimtes, een inpandige sportschool en kunnen de bewoners gebruikmaken van deelfietsen. Een aantal appartementen in het complex van vier bouwlagen kan voor een korte periode - bijvoorbeeld een maand - worden gehuurd. The Fizz is opgedeeld in twee delen, die zijn verbonden via een luchtbrug. Omdat het op een drukke locatie ligt, is het extra goed geïsoleerd voor geluid. Kokon Architecten en Stedenbouw maakten het ontwerp.

Werkspoor. Foto: ANP

11. Werkspoorhal

In het Oostelijk havengebied van Amsterdam realiseerden Bot Bouw en Homines Bouw aan de VOC-kade 323 appartementen, waarvan 75 procent huur en 25 procent koop, en transformeerden ze de monumentale productiehal van de voormalige machinefabriek Werkspoor naar een creatieve 'hotspot' met ruimte voor exposities, ontmoeting en commerciële en horecavoorzieningen. Dat gebeurde in opdracht van woningbouwcorporatie Stadsgenoot en projectontwikkelaar Vorm Ontwikkeling. Bij de nieuwbouw en de renovatie waren vier architectenbureaus betrokken: OZ Architecten, Workshoparchitecten, BETA en Space Encounters. Duurzaamheid was een belangrijk aspect van het project. Door grootschalig hergebruik van materialen werd in totaal 445 ton aan C02-uitstoot bespaard.