Stikstoffabriek Zuidbroek. Foto: Shutterstock

1. Stikstoffabriek Zuidbroek

De bouw van een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek werd geïnitieerd door kabinet-Rutte III om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk naar nul terug te brengen. De in de fabriek geproduceerde stikstof wordt gemengd met geïmporteerd gas, waardoor dat geschikt is voor gebruik in huishoudens. De fabriek bestaat uit 22 panden op een oppervlakte van ongeveer 12 hectare en werd met vertraging als gevolg van corona en een conflict met de bouwer in september 2023 opgeleverd. Hoofdaannemer was Air Products Nederland, opdrachtgevers Gasunie Transport Services, het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Midden-Groningen.

18. Crossroads

18. Crossroads

Op het terrein van de voormalige ACM fabriek in Groningen bouwde Geveke Bouw & Ontwikkeling in eigen opdracht het appartementencomplex Crossroads, dat ook voorziet in negentien zogeheten kadewoningen. Alle woningen - in oppervlakte variërend van 45 tot 100 vierkante meter - in het Crossroadsproject zijn huurwoningen voor diverse doelgroepen: jongeren, starters, gezinnen en ouderen. Crossroads is onderdeel van de metamorfose van de Reitdiepzone. Hier zijn 2.300 woningen en diverse werkruimtes gepland. Het voormalige bedrijventerrein moet daardoor een nieuwe, levendige stadswijk worden. De bouwblokken van Crossroads variëren in hoogte van zes tot twintig lagen. Alle woningen zijn gasloos en aangesloten op stadsverwarming.

De Tirrel. Foto: Cobouw

28. De Tirrel

In Winsum, het hart van het Groninger aardbevingsgebied, bouwde Rottinghuis' Aannemingsbedrijf het aardbevingsbestendige, multifunctionele zorg-, sport- en onderwijscentrum De Tirrel, een ontwerp van Team 4 Architecten. Het energieneutrale complex van 15.000 vierkante meter omvat scholen, kinderopvang, een verpleeghuis en een sportcentrum. Bij het gebouw is voorts een nieuw park aangelegd. Het idee is dat door het samenvoegen van diverse functies een levendig ontmoetingscentrum ontstaat, het kloppend hart van Winsum. De Tirrel is opgetrokken uit zoveel mogelijk lokale en natuurlijke materialen en zo opgezet dat het in de toekomst kan worden aangepast aan veranderend gebruik. Het complex werd eind mei van dit jaar geopend door koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Kenniscampus. Foto: Cobouw

47. Kenniscampus

Op Kenniscampus Leeuwarden realiseerde aannemingsbedrijf Friso in opdracht van Studentstay twee woontorens met in totaal 289 huurappartementen voor studenten. De torens van respectievelijk vijf en acht bouwlagen hebben een oppervlakte van in totaal 11.400 vierkante meter en staan deels in het water in een groene omgeving. Ze zijn zeer duurzaam vanwege onder meer de toepassing van warmtepompen, ledverlichting en zonnepanelen. De appartementen hebben balkons en de gevels zijn gemaakt van handgevormde, bruinrode baksteen. Mecanoo Architecten verzorgde de architectuur. Met de bouw van de twee woontorens is de ontwikkeling van het woningbouwdeel van Kenniscampus Leeuwarden nagenoeg afgerond.

Beeld: 19 het atelier

Een onderwijscentrum voor alle eilanders

Op Schiermonnikoog is begonnen met de bouw van het Leer- en Ontwikkelcentrum (LOC), een school voor alle jeugd tot en met zestien jaar. Hiermee krijgen leerlingen op het Waddeneiland toegang tot hoogwaardig onderwijs en kunnen ze een naadloze leerervaring hebben tot hun zestiende levensjaar, zo is het idee.

Een sondering van het programma Duurzaam Herstel Groningen. De draagkracht van de bodem is bepalend voor de eisen aan de fundering en het ontwerp van de constructie van de woning. Foto: Kees van de Veen/IMG

Bouwers van mega-aanbesteding in Groningen: 'Niet meer beloven, maar doen'

Van Wijnen en Plegt-Vos zijn nog jaren zoet met het versterken van Groningse huizen. "Deze aanpak kan hét voorbeeld zijn voor alle grote bouwopgaves."

Foto: Alex J. de Haan

Friese betonbedrijven zwaar gedupeerd door koperdiefstal

Betonbedrijven VBI en Dam Beton zijn het slachtoffer geworden van koperdiefstallen. De schade loopt in de tonnen.

Hoogspanningsstation Meeden in Groningen wordt de komende jaren uitgebreid. Foto: ANP/HH/Sandra Uittenbogaart

Opgave 'met omvang van industriële revolutie' noopt tot unieke infrasamenwerking

Netbeheerders en aannemers in het noordoosten van het land werken nauw samen aan de infrastructuur. "Het is de enige oplossing."

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Evert Jan Luchies

Verlies op ringweg-project Groningen richting kwart miljard

De bouwers van de zuidelijke ringweg Groningen zien de verliezen op het infraproject verder oplopen. De laatste inschatting is dat ze voor 271 miljoen het schip in zullen gaan.

Foto: Niels de Vries

Herstel Margriettunnel gaat een jaar langer duren

Automobilisten op de A7 moeten tussen Joure en Sneek zeker tot eind 2025 vaart minderen. Het maken van nieuwe ankers gaat langzamer dan gedacht.