Plegt-Vos Bouwgroep
Op nummer 21 in de Cobouw50 van dit jaar: Plegt-Vos.
Op nummer 21 in de Cobouw50 van dit jaar: Plegt-Vos.
De vraag naar (verplaatsbare) houten woningen neemt sterk toe, merkt bouwbedrijf Plegt-Vos. Zijn woningfabriek heeft het er steeds drukker mee. "We innoveren als een jekko", zegt topman Theo Opdam.
Op de plek van het gesloopte kantoorpand M+N op het Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost bouwde Plegt-Vos Bouwgroep The Frame Building, naar een ontwerp van MVSA. The Frame Builing omvat 213 huurappartementen, waarvan 69 sociale huur, 37 middelhuur en 107 vrijesectorhuur. Het wooncomplex is deels gebouwd op de bestaande parkeergarage en daktuin van het monumentale voormalige hoofdkantoor van ING. Opvallend aan het gebouw zijn een acht meter hoge glazen pui die zicht biedt op het Bijlmerplein, een koffiebar over twee verdiepingen en een dakterras. Grote duurzaamheid is bereikt door de toepassing van zonnepanelen op het dak, materialen met een lage milieu-impact, een regenwaterfiltratiesysteem en een groen dak.
Op bedrijventerrein Twente in Almelo bouwde Plegt-Vos een volledig gerobotiseerde fabriek voor de productie van kant-en-klare, duurzame prefab-woningen per jaar. In de fabriek bouwt Plegt-Vos prefab-woningen en -onderdelen, die op de bouwplaats binnen enkele dagen in elkaar worden gezet. Het bouwbedrijf verwacht op termijn jaarlijks tienduizenden prefabwoningen te kunnen leveren. Daartoe zullen er naast de huidige productiehal nog drie productiehallen worden gerealiseerd. De productie van de woningen in de fabriek kan volgens onderzoek van McKinsey tot 20 procent goedkoper uitpakken. Met de opening van de fabriek wil Plegt-Vos ook wat doenaan het tekort aan bouwpersoneel door nieuwe doelgroepen aan te trekken. Zo is een derde van de medewerkers in de fabriek vrouw.
Van een traditioneel bouwbedrijf naar een fabriek die huizen produceert: met zijn Slimme Huizenfabriek zet bouwbedrijf Plegt-Vos een grote stap naar industrialisatie en robotisering. "We benaderen het bouwproces vanuit een nieuw perspectief", zegt innovatiemanager Berri de Jonge.
Plegt-Vos zag zijn omzet vorig jaar met 4 procent stijgen naar 270 miljoen euro. De winst daalde echter met 4 procent naar 10,7 miljoen euro. Oorzaken zijn volgens het bouwbedrijf uit Hengelo de prijsstijgingen en de beperkte beschikbaarheid van bouwmaterialen. Ook kosten voor de pas geopende huizenfabriek haalden het resultaat naar beneden.
Niet te smal selecteren vinden ze bij Plegt-Vos in Hengelo. Vergeet functieprofielen en focus niet te veel op vooropleiding. Zoek naar talent en mindset, dan volgt diversiteit vanzelf. Bovendien hoef je daar niet heel veel woorden aan vuil te maken. Kwestie van doen. Dat directeur Theo Opdam er op 1 juni over komt vertellen tijdens de Cobouw Diversity Summit mag dan ook bijzonder heten. ''Ik heb niet zo'n zendingsdrang.''
In opdracht van woningcorporatie Centrada start Plegt-Vos deze maand met de bouw van 27 sociale huurappartementen aan de Grietenij op Campus Midden in Lelystad.
Gerobotiseerde woningfabrieken, verplaatsbare eengezinswoningen en prefabkamers. Plegt-Vos blijft innoveren. "Waarom zouden andere bouwers geen prefab badkamers kunnen afnemen van ons?", zegt directeur-eigenaar Theo Opdam.
Het was een klassieker uit de handboeken constructieleer: de synchroon hossende supporters in het uitvak van het NEC-stadion in Nijmegen waardoor zondag een deel van de tribune bezweek. De bekende vergelijkingen kwamen onmiddellijk langs: van het peloton soldaten dat over een brug marcheert, tot de hagelnieuwe Tacoma Narrows-hangbrug in de VS in 1940, die door de wind werd opgeslingerd tot hij bezweek.