Foto: Ronald Bakker

'Aansluiting op het elektriciteitsnet onder hoogspanning'

In de aannemingspraktijk levert de aansluitplicht van netbeheerders regelmatig discussie op. Aannemers lopen daardoor het risico dat hun project wordt vertraagd en zij als gevolg niet tijdig kunnen opleveren. Dat heeft vanzelfsprekend schade tot gevolg. Schade die zij willen voorkomen. In veel gevallen is dat mogelijk, als een aannemer maar snel genoeg in actie komt.

Foto: Shutterstock

De tijd van onbeperkt stroomverbruik is voorgoed voorbij

Ook met alle actieplannen en investeringen in verzwaring zijn files op het elektriciteitsnet voorlopig niet verdwenen, zegt 'speciaal coördinator' Ben Voorhorst.

Foto: Vidiphoto

Buiten dienst

Personeel van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieu, demonteert een 26 meter hoge hoogspanningsmast uit 2006 bij een nieuwbouwwijk in het Gelderse Oosterhout.

Plannen voor een snelweg of dijkversterking? Zoek een windpark of zonnepark in de buurt 

Plannen voor een snelweg of dijkversterking? Zoek een windpark of zonnepark in de buurt

De rijksoverheid maakt laadagenda's, ontwikkelt laadcapaciteit via project Living Lab Heavy Duty Laadpleinen en zoekt naar stopcontacten op land. De aanpak doet denken aan de planologie van de jaren '90; snellaadpunten worden als Vinex-wijken langs snelwegen gepland en uitgerold bij bestaande verzorgingsplaatsen. Dat netcongestie zich als een olievlek over heel Nederland verspreidt, en er geen hoogspanningsstations in de buurt zijn, lijkt niet uit te maken.

ACM stemt wel heel makkelijk in met voorrangsregeling voor netbeheerders

ACM stemt wel heel makkelijk in met voorrangsregeling voor netbeheerders

We waren er al bang voor, het besluit dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het voor netbeheerders mogelijk maakt om voorrang te geven aan projecten die congestieproblemen oplossen of beperken. Zo mogelijk nog dramatischer is het vervolg daarop, waarbij projecten met een maatschappelijke functie voorrang krijgen, zoals woningbouw, veiligheidsdiensten, gezondheidszorg of scholen. Hiermee vervalt het huidige "first come, first serve"-criterium.

Foto: Shutterstock

Geld alleen gaat files op het stroomnet niet verhelpen

De investeringen in onderhoud en uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland zijn in een paar jaar meer dan verdubbeld naar 4,5 miljard euro voor dit jaar. Hoewel die stijgende lijn zich voorlopig blijft voortzetten, zijn naast meer geld, ook meer flexibiliteit en sturing nodig om de schaarse capaciteit op het snel vollopende stroomnet slimmer en eerlijker te verdelen.