Foto: Cobouw/Marc Doodeman

Wat te doen tegen structurele winkelleegstand? 'Transformatie is noodzaak geworden'

De leegstand van winkels is structureel, daarvan is de markt doordrongen. De transformatie van retailvastgoed moet worden opgeschaald, zeggen experts.

Foto: Shutterstock

'Geen massale leegstand kantoren door coronacrisis'

Massale leegstand van kantoren zoals na de financiële crisis in 2008 zijn de komende tijd nog niet aan de orde. De kantorenmarkt staat er bij de start van de coronacrisis veel beter voor, stelt vastgoedadviseur Colliers International. In het ergste geval is er bijna 1 miljoen vierkante meter minder kantoorruimte nodig. Dat is nog geen 2 procent van het kantooroppervlak in Nederland.

Er gaat niets boven Enschede

Er gaat niets boven Enschede

Meer dan 11.000 banen, een rapportcijfer van 8 en landelijk plek 8 op de lijst van economisch best presterende binnensteden in de periode 2009-2016. Na de G4, Eindhoven, Den Bosch en Arnhem komt Enschede en er zit nog een hogere plek in. Deze prestaties zijn - net als Eindhoven - extra knap omdat beide steden niet beschikken over een historisch 'mooi' centrum met veel erfgoed. Ik heb het hier over de bloeiende binnenstad van Enschede; het koopcentrum van het oosten. Het wordt tijd eens de loftrompet over deze binnenstad te steken.

Provincie Utrecht verwerpt gemeentelijke bouwplannen kantoren

Provincie Utrecht verwerpt gemeentelijke bouwplannen kantoren

De provincie Utrecht gaat gemeenten met overmatige ambities met nieuwe kantoren tegenhouden. De Provinciale Staten hebben daarover deze week een besluit over.

Windowdressing

Windowdressing

Ik val meteen maar met de winkeldeur in huis. Het einde van menig kledingwinkel nadert. U denkt hoezo? Binnensteden zijn toch weer lekker druk, de economie is booming, we shoppen ons weer suf en de winkelmarkt lijkt weer toppie. De lege winkels nemen we op de koop toe. Bij menig winkeldebat gaat het erover of je fysiek en/of online winkelt, of parkeren niet goedkoper kan, wat Amazon, Alibaba en Picnic allemaal voor impact gaan krijgen en hoe we werken aan meer beleving en vooral betekenis. In het algemeen staat de sector er op korte termijn toch goed voor.

Wel de lusten, niet de lasten

Wel de lusten, niet de lasten

Met groeiende verbazing lees ik Nimby-berichten over de huisvesting van arbeidsmigranten en Polenhotels in het bijzonder. Arbeidsmigranten lijken bijna tweederangs burgers die alleen maar zorgen voor overlast en die je wegstopt, sorry ik moet zeggen kan laten wonen, op plekken waar normale mensen niet mogen en zeker niet willen wonen. Vooral bestaande niet te nieuwe bedrijventerreinen of wegglijdende kantorenlocaties zijn gewilde gebieden voor huisvesting, terwijl hier normaal gesproken vaak helemaal niet mag worden gewoond.