Wie is er verantwoordelijk voor het ontwerp?

Wie is er verantwoordelijk voor het ontwerp?

Binnen elk bouwproject wordt aan de hand van een ontwerp een werk tot stand gebracht. De deelnemers organiseren zich op verschillende manieren, en staan in verschillende functionele en juridische verhoudingen tot elkaar. Het verschilt per bouworganisatievorm welke deelnemers verantwoordelijk zijn voor het ontwerp. Belangrijk is daarom om bij een overeenkomst goed te kijken welke verplichtingen en verantwoordelijkheden worden aangegaan.

Foto: Shutterstock

Ook de bouwsector ontkomt niet aan de wet maatschappelijk ondernemen

Wetgevers in Nederland en Europa werken hard aan regels die bedrijven verplichten rekening te houden met mens en milieu. In de bouwsector zullen in eerste instantie de internationale 'grote jongens' met strengere regelgeving te maken krijgen, maar ook de rest van de keten zal de effecten voelen.

Marleen Hermans. Archieffoto

Bouwveiligheid: voldoende regels, te weinig overleg

Veiligheid ligt niet bij of de opdrachtgever, of de opdrachtnemer. Het zit in de keten, stelt hoogleraar Marleen Hermans. En die wordt steeds complexer. "Het ontbreekt niet aan regelgeving en procedures, het gaat over die doorlopende lijn."

Vervelend maar noodzakelijk; juridische kwesties voor de ondernemer

Vervelend maar noodzakelijk; juridische kwesties voor de ondernemer

Wanbetalers, schijnzelfstandigheid, ketenaansprakelijkheid: het zijn zaken waar je je als ondernemer liever niet mee bezighoudt. Maar toch zijn het onderwerpen waarmee je te maken kunt krijgen als je een eigen bedrijf hebt. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het verstandig je van te voren al goed te laten informeren. CobouwVak zet een aantal juridische kwesties uiteen en geeft praktische tips waarmee je als ondernemer al snel bent geholpen.