Luc Spin (links), commercieel directeur van Unica Datacenters. Foto: Unica Datacenters

'Datacenterbouw hangt van geheimhouding aan elkaar'

Datacenters bouwen is een hot topic sinds Meta (voorheen Facebook) bekendmaakte dat het achter de plannen zit om in Flevoland op een terrein van 166 hectare een groot datacenter te willen plaatsen. Waarom komen deze grote opdrachtgevers naar Nederland? En wie bouwt deze joekels van gebouwen?

Foto: Alex J. de Haan

Almere durft bouw datacenterhub niet aan zonder landelijk beleid

Het stadsbestuur van Almere zet de bouw van een groot datacentercluster, dat onderdeel uitmaakt van regionale verstedelijkingsplannen, in de ijskast. Na de ontwikkelingen rondom het datacenter van Meta in Zeewolde wil de gemeente Almere eerst dat de overheid met een nationaal beleid voor datacenters komt, voordat de beslissing valt.

Datacenter Microsoft in Middenmeer. Foto: Alex J. de Haan

'Nederlandse bouw moet plek opeisen in markt voor datacenters'

Nederlandse bouwers zouden veel vaker vooraan moeten staan in de markt voor internationale datacenters. Want wie internationaal centra bouwt, komt ook in Nederland sneller aan de beurt, volgens directeur Dutch Data Center Association Stijn Grove. Nu komen vooral de Ieren en de Engelsen hier vaak over de vloer.

Foto: Shutterstock

Datacenter Zeewolde vindt omweg om stikstofcrisis heen

De commissie m.e.r. steekt de loftrompet uit over de bouwplannen voor een datacenter in Zeewolde en het onderzoek naar de milieueffecten. De ontwikkelaar heeft een alternatieve route gevonden voor het bouwverkeer waardoor er bijna geen stikstof terecht zal komen op natuurgebied de Veluwe.

Foto: Feenstra

'Installatiebranche kan met IoT voorsorteren op de energietransitie'

In de installatiebranche is het niet zo'n nieuw iets: Internet of Things, allerhande apparaten die met het internet worden gekoppeld. Zoals bij installateur Feenstra. Daar is het beheer van cv-ketels op afstand inmiddels geïntegreerd in de cv-ketelverhuurpropositie die bij zo'n tienduizend huishoudens zijn weggezet. Al is het geen makkelijke en korte weg geweest, zegt Ronald Pilot, senior innovatiemanager en verantwoordelijk voor het IoT-programma bij het bedrijf.

Foto: Eran Oppenheimer

Een beetje smart installateur is baas over zijn eigen data

De Nederlandse bouwsector kan nog veel winnen door de inzet van Internet of Things-technologie (IoT). Niet alleen voor eigen gebruik om bijvoorbeeld processen te optimaliseren. IoT kan ook extra omzet en nieuwe verdienmodellen opleveren. Dat besef is in de installatiebranche inmiddels al goed geland. Installateur Elektropartners plukt er nu al de vruchten van met zijn dochteronderneming Domoticapartners.

Foto: Shutterstock

BAM en Dura Vermeer omarmen The Internet of Things

Slimme gebouwen tjokvol sensoren en wegen die informatie over tal van zaken doorgeven: allemaal gebaseerd op The Internet of Things (IoT). Bouwbedrijven kunnen er de eigen processen mee optimaliseren én nieuwe verdienmodellen realiseren. In Nederland wordt het echter nog maar mondjesmaat toegepast. Al zijn er inmiddels wel aansprekende (en lucratieve) praktijkvoorbeelden te vinden. Zoals bij BAM en Dura Vermeer.

Foto: VidiPhoto

5G-netwerk

Langs de A50 bij knooppunt Valburg wordt door installatiebedrijf WL Winet uit Eindhoven een brandvrije metalen zendmast geplaatst voor draadloze telecommunicatie.

Vier sites waar bedrijven op willen staan

Vier sites waar bedrijven op willen staan

Natuurlijk weet je dat het essentieel is dat je bedrijf online wordt gevonden. Maar waar begin je en wat is belangrijk? DTG geeft hier enkele praktische tips.

Bouwsector vraagt om slim gebruik van social media

Bouwsector vraagt om slim gebruik van social media

Het is nog niet eens zo heel lang geleden: adverteren deed u met een folder of in een lokale krant. Internet? Dat was vooral duur en onnodig. Klanten kreeg u door mond-tot-mondreclame en misschien sponsorde u met uw bedrijf wel een sportvereniging in de buurt. Nu kunt u niet meer zonder website en social media. Hoe maakt u daar optimaal gebruik van? Lees hier de tips van DTG.