The Fixers | Bouwen op poffertjes

The Fixers | Bouwen op poffertjes

Kun je ook bouwen zonder heipalen? In deze vijfde aflevering van de Fixers 'Hinderlijke heipalen' maakt Cobouw-journalist Thomas van Belzen kennis met de compactietechniek van Cofra.

Foto: Alex J. de Haan

'Nederlanders denken te veel in heipalen'

Nederlandse constructeurs denken nog veel te veel in heipalen, vinden ze bij Fuhler Wegenbouw en Grindkernen.nl. Langs de hele oostgrens met Duitsland en ook in andere delen van Nederland is een andere oplossing net zo goed. De bodem is er uitermate geschikt voor het gebruik van grindkernen als fundering. Overal in de wereld wordt de grindkern als grondverbetering al decennialang toegepast. Nederland blijft daarbij achter.

The Fixers en de houten heipaal: 'Almere wilde beton, ik wilde helemaal geen palen'

The Fixers en de houten heipaal: 'Almere wilde beton, ik wilde helemaal geen palen'

Nederland is de houten heipaal vergeten. Vrijwel alle palen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog van beton. In deze vierde aflevering van de Fixers-serie Hinderlijke heipalen gaat Cobouw-journalist Thomas van Belzen langs bij een tijdelijk bouwwerk dat is gebouwd op houten palen. Uitgerekend in Almere, een gemeente met zeer strenge heipaaleisen.

The Fixers en de holle heipaal: 'Gat in de markt? Nee, in de paal'

The Fixers en de holle heipaal: 'Gat in de markt? Nee, in de paal'

Heipalen zijn meestal van beton en de productie ervan gaat gepaard met relatief veel CO2-uitstoot. Kan dat anders? In deze tweede aflevering van de Fixersserie Hinderlijke heipalen gaat Cobouw-journalist Thomas van Belzen langs bij Martin Kool, directeur-eigenaar van het gelijknamige Heibedrijf M. Kool uit Wilnis. Hij ontwikkelde een holle heipaal.

Omgevallen heistelling in Katendrecht. Foto: ANP

Heistelling van Heijmans valt op woonblok Katendrecht: 'Risico wind 's ochtends besproken'

Een heistelling van Heijmans is in de Rotterdamse wijk Katendrecht omgevallen en op een woonblok en een lege auto terechtgekomen. Daarbij raakte niemand gewond. De gevels van vijf appartementen raakten beschadigd en het gebouw is ontruimd. "Vanochtend is de wind uitgebreid aan de orde geweest. Het was windkracht zes en windkracht zeven is de richtlijn om niet te starten", licht woordvoerder Franc de Korte van Heijmans toe.

Bouw omstreden windpark gestart zonder bedreigde onderaannemer

Bouw omstreden windpark gestart zonder bedreigde onderaannemer

Ondanks het rumoer rondom het omstreden windpark de Drentse Monden en Oostermoer, is de bouw van de eerste windturbine vandaag gestart. Dit gebeurt zonder onderaannemer Avitec die vorige week vanwege een dreigbrief uit het project is gestapt.