Aannemer na 'dubbele toets' in ongelijk gesteld: 'bewoners hebben nooit goede beschoeiing gehad'
De 'dubbele toets' bij een Woningborg-geschil over een beschoeiing brengt uitkomst voor de kopers.
De 'dubbele toets' bij een Woningborg-geschil over een beschoeiing brengt uitkomst voor de kopers.
Het zwaarst vervuilde stukje Nederland wordt binnenshuis gesaneerd. Afgraven van het EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel gebeurt in een luchtdichte, verplaatsbare hal.
Dura Vermeer gaat op zoek naar een ander funderingssysteem voor het nieuwe stadhuis in Amersfoort. Een proef met heipalen liep anders dan gehoopt.
Ook dijken die verbouwd en versterkt worden lopen gevaar door de hoge waterstanden. Waterschappen nemen in allerijl maatregelen om de projecten te beschermen. Elders blijkt voor veel (kleine) werkzaamheden al snel bemaling nodig.
De stabiliteit van spoordijken laat te wensen over. Het risico: verzakkingen zoals die in Zeeland. Wat betekent dit voor het onderhoud van de dijken?
In een Rotterdamse woonbuurt dreigde een miljoenenstrop door funderingsproblemen, maar een innovatieve pomptechniek keerde het tij. De paalkoppen blijven nu altijd onder water.
Met een dosis boerenverstand blies HPS 5 jaar geleden de holle heipaal nieuw leven in. Inmiddels zitten er al 14.000 HPS-palen in de grond.
Bodemdaling verspreidt zich als een olievlek over grote delen van het land. Dat heeft de komende jaren ingrijpende gevolgen voor de gebouwde omgeving.
Holle heipalen, minder heipalen, helemaal geen heipalen. Met het oog op een circulaire bouw moet ook de heipaal eraan geloven. Maar in hoeverre kan dat? In deze laatste aflevering van de Fixers-serie 'Hinderlijke heipalen', praat Cobouw-journalist met Jaap Estie, directeur van de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken. Ze spreken af bij hét heipalenmonument in Amsterdam.
Kun je ook bouwen zonder heipalen? In deze vijfde aflevering van de Fixers 'Hinderlijke heipalen' maakt Cobouw-journalist Thomas van Belzen kennis met de compactietechniek van Cofra.