Gelderland koopt grond om vier woningbouwprojecten te versnellen
De provincie Gelderland gaat zelf grond kopen om woningbouw te versnellen. Ze wil hier volgend jaar een bedrag van ongeveer 50 miljoen euro voor vrijmaken.
De provincie Gelderland gaat zelf grond kopen om woningbouw te versnellen. Ze wil hier volgend jaar een bedrag van ongeveer 50 miljoen euro voor vrijmaken.
Gemeenten maken onnodig hoge kosten voor woningbouwplannen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en de Stec Groep, een adviesbureau op het gebied van wonen, werken en leefomgeving.
Hoe gaat de nieuwe minister Mona Keijzer de woningbouw aanzwengelen? Op haar to do-lijstje staan "veelbelovende" maatregelen.
Op plekken waar gemeenten nieuwe woningen willen realiseren, hebben marktpartijen een fors deel van de grond in handen.
Een grondhandelaar die speculatieve landbouwgrond aan consumenten verkocht, moet vanwege "misleiding" de volledige koopsom terugbetalen. Dat blijkt uit een rechterlijk vonnis. Het is voor het eerst dat een grondspeculant teruggefloten wordt.
De prijs moet omlaag, het tempo omhoog en de procedures korter. Bouwdirecteuren zijn enthousiast over Mona Keijzer als nieuwe minister voor Wonen., maar dringen massaal aan op versnelling. "Er zullen dingen anders moeten."
De handel in schaarse grond zorgt voor prijsopdrijving die zeer nadelig is voor woningbouwprojecten, constateert adviesbureau Brink na onderzoek.
Harm Janssen, de nieuwe ceo van BPD, is ondanks een flink verlies "zeker niet in paniek". Grote woningbouwlocaties lonken.
De Protestantse Gemeente in Winsum gaat haar eigen grond gebruiken voor betaalbare tiny houses en een voedselbos.
Kerken bezitten meer grond dan de grootste projectontwikkelaars. Wie zijn andere grootgrondbezitters en welke rol spelen zij op de woningmarkt?