Pijplijn: minder zorgprojecten ondanks groeiende behoefte

Pijplijn: minder zorgprojecten ondanks groeiende behoefte

Het aantal bouwprojecten in de zorgsector is dit jaar met een kwart afgenomen, ondanks de groeiende behoefte aan zorgvastgoed door de vergrijzing. Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant blijven de koplopers in nieuwe zorgbouwprojecten.

9. De Nieuwe Sint Jacob

9. De Nieuwe Sint Jacob

In opdracht van zorginstelling Amstelring en Syntrus Achmea Real Estate restaureerde en bouwde Bouwcombinatie De Nieuwe Plantage 305 seniorenappartementen, 20 (huur)stadswoningen, zorgfaciliteiten en een parkeerkelder voor 220 auto's aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. De combinatie bestond uit Koopmans Bouw, Nico de Bont en Mobilis. Koopmans realiseerde de seniorenappartementen en de stadswoningen, Mobilis bouwde de parkeergarage; Nico de Bont restaureerde en herontwikkelde het monumentale gebouw van het voormalige Rooms-Katholieke Oude Mannen- en Vrouwenhuis Sint Jacob tot opvang voor 32 psychogeriatrische patiënten en restaureerde de monumentale kerkzaal uit 1866 op de binnenplaats van het zorgcomplex.

8. Hoofdgebouw Radboud UMC

8. Hoofdgebouw Radboud UMC

De opening van het hoofdgebouw van het Radboud UMC door koning Willem-Alexander, in juli 2022, markeerde het einde van een dertig jaar durende transitie van ziekenhuis naar 'zorgcampus'. Het Radboud voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen en bezit - als eerste universitair medisch centrum in Nederland - het Breeam Excellent-certificaat met bovendien de hoogste score van alle ziekenhuizen. Zo heeft het hoofdgebouw een materiaalbesparende constructie, dunne vloervelden, veel prefab onderdelen, 700 vierkante meter zonnepanelen op het dak, een wko-installatie, waterbesparende maatregelen en verbruikt het geen fossiele brandstoffen. Trebbe en Van Wijnen waren de hoofdaannemers, EGM Architecten deed het ontwerp.

Foto: John Gundlach/ Flying Holland

Zorg gebruikt huurinkomsten niet voor nieuwbouw en verduurzaming - en dat is zorgelijk

Stijgende bouwkosten en mogelijk dalende huisvestingsvergoedingen maken investeren in zorgnieuwbouw lastiger.