Hoe sla je aardwarmte op? In Delft wordt gewerkt aan een onzichtbare opslagterminal
Opgepompte aardwarmte wordt niet jaarrond helemaal opgebruikt. TU Delft werkt aan een bijzondere opslagmethode: een enorm virtueel vat in de bodem.
Opgepompte aardwarmte wordt niet jaarrond helemaal opgebruikt. TU Delft werkt aan een bijzondere opslagmethode: een enorm virtueel vat in de bodem.
Een muur van akoestische panelen schermt momenteel de TU Delft af van het kabaal van een megaboormachine. De lichte 'Soundblocks' kunnen op luidruchtige bouwplaatsen een handig alternatief zijn voor zware containerwanden.
Door de bodem in te zetten als bron, buffer of opslag kan de energietransitie worden opgezweept. Geotechnici zien het belang van hun vak toenemen.
Oppompen van aardwarmte met een lage temperatuur lijkt een mooie innovatie. Maar dan wordt ineens de beoogde productiecapaciteit niet gehaald.
IJsland verwarmt bijna al zijn huizen met geothermie. Wat is er nodig voor een sprong vooruit in Nederland?
Geothermie kan een sleutelrol spelen in de energietransitie. Ondiepe bronnen kunnen veel stedelijke gebieden voorzien van warmte, blijkt uit nieuw onderzoek.
Complicaties bij de aanleg van een lagetemperatuuraardwarmte (LTA)-systeem leiden tot een schadeclaim van bijna 4,7 miljoen euro.
Meerkoppig boren kan het rendement van geothermie waarschijnlijk spectaculair verhogen. De techniek, die is 'geleend' uit de olie- en gaswinning, brengt veel meer warm water uit de diepte omhoog. Voorkeurslocatie voor een eerste demonstratie van deze Nederlandse innovatie is Zwolle.
Het wetsvoorstel voor de nieuwe Warmtewet heeft de laatste tijd veel kritiek te verduren. Toch zijn er ook partijen die wél overwegend positief zijn, zoals energieleverancier Vattenfall. Frank de Vries, manager Warmte, legt uit waarom.
De nieuwe Warmtewet moet ervoor zorgen dat warmtenetten versneld worden aangelegd. Maar met het wetsvoorstel dat er nu ligt, gaat dit nooit lukken, stellen critici. Tot deze week kon er commentaar worden gegeven op het voorstel. De kritiek is fors.