Foto: Shutterstock

'Nederland moet naar one-stop-shopping voor geothermie'

IJsland verwarmt bijna al zijn huizen met geothermie. Wat is er nodig voor een sprong vooruit in Nederland?

 Foto: ANP/Robin Utrecht Fotografie

Potentie van aardwarmte is enorm, 'bottleneck zit 'm in aanleg en vergunningverlening'

Geothermie kan een sleutelrol spelen in de energietransitie. Ondiepe bronnen kunnen veel stedelijke gebieden voorzien van warmte, blijkt uit nieuw onderzoek.

Archieffoto

De Arbiter | Schadeoorzaak op grote diepte lastig vast te stellen

Complicaties bij de aanleg van een lagetemperatuuraardwarmte (LTA)-systeem leiden tot een schadeclaim van bijna 4,7 miljoen euro.

Foto: Huisman Geo

Twee keer zoveel warm water met nieuwe boortechniek geothermie

Meerkoppig boren kan het rendement van geothermie waarschijnlijk spectaculair verhogen. De techniek, die is 'geleend' uit de olie- en gaswinning, brengt veel meer warm water uit de diepte omhoog. Voorkeurslocatie voor een eerste demonstratie van deze Nederlandse innovatie is Zwolle.

Foto: Erald van der Aa

Vattenfall: 'Betaalbaarheid door nieuwe Warmtewet in het geding? Onzin'

Het wetsvoorstel voor de nieuwe Warmtewet heeft de laatste tijd veel kritiek te verduren. Toch zijn er ook partijen die wél overwegend positief zijn, zoals energieleverancier Vattenfall. Frank de Vries, manager Warmte, legt uit waarom.

Foto: Kees van de Veen/ANP

Forse kritiek op nieuwe Warmtewet: de zes grootste struikelblokken

De nieuwe Warmtewet moet ervoor zorgen dat warmtenetten versneld worden aangelegd. Maar met het wetsvoorstel dat er nu ligt, gaat dit nooit lukken, stellen critici. Tot deze week kon er commentaar worden gegeven op het voorstel. De kritiek is fors.