We moeten opnieuw leren kleuren buiten de kaders
Veel beslissers in de bouw beseffen niet dat de duurzaamheidstransitie niet alleen gaat over meetbare dingen als energie en CO2, maar ook over mensen.
Veel beslissers in de bouw beseffen niet dat de duurzaamheidstransitie niet alleen gaat over meetbare dingen als energie en CO2, maar ook over mensen.
Directies van bouwbedrijven kunnen er niet omheen: ze moeten aan de slag met de grote uitdagingen van deze tijd. "Straks loop je opdrachten mis."
De prijsvorming van bouwprojecten staat onder druk. Door schaarste aan materiaal en menskracht stijgen de prijzen en blijken bouwbudgetten niet voldoende. Dat leidt tot onderhandelingen en aanpassingen, met alle gevolgen voor de scope en de kwaliteit van het project. Soms moeten er harde keuzes worden gemaakt. Is het dan niet belangrijk dat we meer kijken naar waarde dan naar kosten?
Na de klimaattop in Glasgow moet ook de bouw aan de bak. Maar hoeveel CO2 moet de sector eigenlijk besparen en wat kunnen bouwers doen? Interview met Mantijn van Leeuwen, directeur van NIBE, specialist in bouwmaterialen en emissies. "Als we zo doorgaan, moeten we over zeven jaar stoppen met bouwen. Een verdrietig verhaal? Nee, hoopvol."
De toename van zwartwerk is onontkoombaar stelt, FNV bestuurder Bouwen en Wonen Hans Crombeen. Het 'zelfreinigend vermogen' van de sector ontbreekt. De boetes zijn te klein. Net als de pakkans. Tegelijk zijn de opgaves zoals de energietransitie groot en is er een tekort aan arbeidskrachten. De vraag naar goedkope arbeidskrachten van buiten de EU neemt alleen maar toe.
Sinds 2013 werk ik bij PIANOo aan het bevorderen van innovatiegericht inkopen. In deze jaren is er een blijvende roep vanuit de Tweede Kamer, adviesorganen van de Rijksoverheid en de Europese Commissie om meer beweging te krijgen op het onderwerp. Steun voor innovatiegericht inkopen is dan ook groot en Kamerbreed. Toch is het juist een gebrek aan bestuurlijke keuzes, dat maakt dat het in de praktijk moeilijk van de grond komt.
Het beeld van mensen in de bouw is dat van middelbare witte mannen in slechtzittende pakken die zich verzetten tegen elke vernieuwing. Dat beeld bestrijdt Serge Santoo te vuur en te zwaard. ''Er zijn juist heel veel innovatieve initiatieven. Het probleem is alleen dat het niet lukt om die op te schalen en breed toe te passen.''
Hoe goed (of slecht) is de bouw- en installatiebranche beveiligd tegen cybercrime? Hoe beschermen bedrijven zich? Hoeveel geld steken ze erin? Hoe vaak zijn ze slachtoffer? Deze vragen hebben weer top priority sinds Hoppenbrouwers Techniek onlangs door een hack werd getroffen. In cybersecurity zijn we allemaal kwetsbaar. Wie keert het tij?
In de gematigde warmte van de Zuidwest-Franse zon lees ik op mijn mobiel het laatste nieuws. Enorme bosbranden in Siberië, Canada, de VS en Zuidoost-Europa, overstromingen in West-Europa. Je moet van goeden huize komen wil je nu nog ontkennen dat er iets aan de hand is met ons klimaat. Met een reëel gevaar tot gevolg: dat we ons als bewoners van deze planeet weliswaar realiseren dat het menens is, maar dat de opgave zo groot is, dat hij ons verlamt.
Corona is en blijft, dat besef neemt langzaam toe. Dat het voortdurende pleidooi van deskundigen voor meer aandacht voor ventilatie eindelijk is gehonoreerd, houdt mogelijk verband met dit toegenomen besef.