De woonmodules laten zich eenvoudig aaneenschakelen of stapelen tot grotere wooneenheden – tot zeven etages hoog. Beeld: WWM Modulbau

Ook woningfabrieken in Duitsland mikken op onvervalste degelijkheid

Duitsland zit te springen om meer woningen en ook daar rollen modulaire huizen uit de fabriek. Maar ze zien er anders uit dan bij ons: met massieve baksteenmuren én meubels. Export naar Nederland kan best, "dat is een kattensprong". Met 40 ton op de vrachtwagen.

Foto: Cobouw

Opinie | Flexwoningen: al in het woord gaat de verwarring schuil

Wanneer een onderwerp veelvuldig aan de orde komt en van alle kanten wordt belicht en bediscussieerd, kunnen we veilig concluderen dat er een belangrijke aanleiding aan ten grondslag ligt. Maar het risico bestaat dat we door de bomen het bos niet meer zien, of in dit geval, door de woningen het wonen niet meer zien.

Studentenappartementen in Amersfoort. Foto: Hans Engbers/Shutterstock.

Planbureau waarschuwt: maak flexwoning niet al te klein

Flexwoningen zijn aanzienlijk kleiner dan oudere kleine woningen. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat terwijl bewoners juist meer ruimte willen. Het onderzoeksinstituut adviseert dan ook om de woning niet al te klein te maken en van flexwoningen geen doel op zich te maken.

Blog | De val van marginale verbeteringen

Blog | De val van marginale verbeteringen

In het streven naar innovatie richten we ons vaak op het verbeteren van bestaande systemen. Een zuinigere dieselmotor is een goed voorbeeld. Natuurlijk, het is wellicht nuttig voor de korte termijn, maar over een paar jaar rijden we echt niet meer op diesel. Met dit soort innovaties blijven we hangen in het optimaliseren van wat we al hebben, zonder echt vooruit te kijken.

Foto: Shutterstock

Noodplan snelle woningen blijft steken op plantafel: bouw kan in een maand, planning duurt een jaar

De flexwoning heeft zijn belofte niet waargemaakt. De realisatie van deze tijdelijke woningen voor 'spoedzoekers' is blijven hangen in de planfase, blijkt uit een nadere analyse van projectinformatie.

Foto: Shutterstock

Opinie | Flexwoningen: vloek of zegen?

Door de woningnood en het gebrek aan permanente bouwlocaties neemt het aantal flexwoningen in rap tempo toe. Maar als we sturen op een stabiele woningmarkt is flexwonen slechts een tijdelijke oplossing. Een vloek? Nee, dat zijn flexwoningen niet, maar het is wel een duur antwoord van een politiek die echte oplossingen lijkt te vermijden, betoogt Ernst van der Leij.

Modulaire woning op transport. Foto: Shutterstock/Alexgo.photography

Weinig flex aan de flexwoning

Het gaat niet goed met de flexwoning. De methode om met 'spoed' woningzoekenden aan een huis te helpen, komt maar lastig uit de startblokken. Zelfs het weggeven van subsidie lukt nauwelijks.

Optimale samenwerking Bruynzeel Keukens en VDL De Meeuw bij 'grootste project ooit' 

Optimale samenwerking Bruynzeel Keukens en VDL De Meeuw bij 'grootste project ooit'

Maar liefst 489 modulaire, herinzetbare woningen, verdeeld over zeven gebouwen. Zo omvangrijk is project NDW21 in Nijmegen. Voor Bruynzeel Keukens een uitgelezen kans om de CO₂-neutrale keuken toe te passen. Die werd dankzij een optimale samenwerking geheel volgens schema in een tiental varianten op de bouwplaats aangeleverd en gemonteerd.

Flexwoningen van Moos aan de Appelweg in Amsterdam. Foto: Moos

Proef met kopen flexwoningen: 'Kans voor starters'

In sommige gemeenten wordt het mogelijk om een flexwoning te kopen. De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ziet dat er behoefte aan is en overweegt een landelijke uitrol.

De eerste optopwoningen van Dura Vermeer komen in Rotterdam. Beeld: EGM Architecten

Rotterdam krijgt primeur 'Blokje op' van Dura Vermeer

Dura Vermeer heeft een woningconcept gelanceerd voor het optoppen van appartementengebouwen. Een dochterbedrijf van VolkerWessels gaat de optopwoningen bouwen.