CBS: Flinke stijging aantal tijdelijke woningen
De bouw van tijdelijke woningen heeft vorig jaar een flinke sprong gemaakt, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de ambitieuze streefcijfers van dit en vorige kabinetten blijven nog ver uit zicht.
De bouw van tijdelijke woningen heeft vorig jaar een flinke sprong gemaakt, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de ambitieuze streefcijfers van dit en vorige kabinetten blijven nog ver uit zicht.
Menig woonfabriek heeft aanloopproblemen, maar in Beverwijk breiden ze de productiecapaciteit nog maar eens uit. Innovatief aan de woonmodules van HDO Groep is dat ze grotendeels bestaan uit biobased materialen. "We zijn Nederlands grootste groenste woonfabriek."
De Turkse provincie Hatay krijgt een schokbestendige woning uit Nederland, twee jaar na de verwoestende aardbeving in het gebied. Een kern van kruislaaghout vormt de basis van het in Delft uitgedachte woonconcept. Uitbreiden is eenvoudig.
Het kabinet wil het plaatsen van een familiewoning in de tuin of op het erf gemakkelijker maken. Nu is dat in veel gemeenten alleen toegestaan voor een mantelzorgwoning. Wat gaat dat kosten zo'n 'bijwoning' voor ouders of kinderen?
Het aantal gerealiseerde flexwoningen steeg in 2024 naar bijna 6.500, flink meer dan de bijna 5.100 van het jaar ervoor. Maar het aantal is nog altijd ver verwijderd van de 15.000 die de vorige woonminister wilde. Volgens Wim Reedijk van het expertisecentrum Flexwonen ligt de grootste bottleneck bij het stroperige vergunningstraject.
Woningbouw in uiterwaarden en rivierbedden is sinds vorige week alleen nog bij hoge uitzondering toegestaan. Daar blijft het niet bij. Ook binnendijkse bouwlocaties moeten mogelijk wijken voor het wassende water. Om nog maar te zwijgen over kavels rondom het IJsselmeer.
Minister Mona Keijzer heeft de subsidie voor flexwoningen flink versoepeld. Ze hoopt dat gemeenten nu wel aankloppen voor geld om tijdelijke woningen te realiseren en daarmee het woningtekort te verzachten.
Om de aarde zo min mogelijk te belasten moeten we als sector huizen gaan bouwen met een minimale ecologische voetafdruk, vindt ontwikkelaar en bouwer Woud. Dat dat ook kan, wil deze nieuwkomer op de markt van industriële houtbouw in thuisstad Tilburg laten zien met zijn eerste twee eigen houten pilotwoningen, bestemd voor woningcorporatie Tiwos.
De ervaring die Julia Houtman opdeed in de productie-omgeving van FrieslandCampina komt haar nu goed van pas als directeur van BAM Wood Concepts. Dit onderdeel is vorig jaar gestart met het industrieel vervaardigen van houten Flow-woningen.
Teveel gedoe voor een te laag bedrag: de subsidie voor de bouw van flexwoningen en transformaties is op zijn zachtst gezegd geen succes. Woonminister Keijzer belooft beterschap. Corporaties en gemeenten proberen haar wakker te schudden: '700 euro extra per woning is een druppel op de gloeiende plaat.'