Inzicht in de risico's: zo voorkom je problemen en schade bij de bouwplaats

Inzicht in de risico's: zo voorkom je problemen en schade bij de bouwplaats

Aan de oever van het Oegstgeesterkanaal in Rijnsburg worden de woningen van nieuwbouwwijk De Horn al goed zichtbaar. Van Rhijn Bouw realiseert hier een groot bouwproject dat bestaat uit 24 herenhuizen, 24 twee-onder-één-kap woningen, 5 vrijstaande villa's en een appartementencomplex met vijf verdiepingen. Wat is er zo bijzonder aan deze wijk? "Voor de bewoners de mooie architectuur dat het dorpse karakter van Rijnsburg weerspiegelt en de ligging aan het water. Voor ons als bouwbedrijf bijzonder omdat we het einde van een bestaande wijk volbouwen," zegt Helmut Schwaneberg.

Helmut maakt deel uit van de directie van familiebedrijf Van Rhijn Bouw. In november 2021 bestaat het bedrijf 50 jaar en sinds begin dit jaar vormt hij met zijn twee compagnons de derde generatie die het bedrijf leiden. Het bouwen achter een bestaande wijk noemt hij een uitdaging. “Normaal gesproken wil je het liefst starten met bouwen aan het eind van een wijk en dan terugwerken. Nu moeten we rekening houden met de bestaande infrastructuur en de bewoners, want we willen alles wel heel houden. Daarom maken we vooraf goede afspraken met de gemeente over bijvoorbeeld aanrijdroutes en de belasting van de voertuigen aan het wegendek.”

Het werk is aangemeld bij hun verzekeraar: Nationale-Nederlanden. De polis van Van Rhijn Bouw loopt volgens Helmut al meer dan 30 jaar bij Nationale-Nederlanden. Hans Bouman, tussenpersoon en adviseur bij de Rabobank, neemt de verzekeringen (CAR-verzekering en aansprakelijkheidsverzekering) van Van Rhijn Bouw regelmatig voor hen door om te checken of de uitvoeringsrisico’s voldoende gedekt zijn. Normaal gesproken wordt een project eerst bij hem gemeld, maar in de praktijk meldt Van Rhijn Bouw een werk direct bij technisch risicodeskundige Stephan Vooijs van Nationale-Nederlanden. Hans: “Stephan weet heel veel. Hij kent de weg en dat schakelt fijn, zeker als er soms iets snel moet gebeuren”

Inzicht in de risico's: zo voorkom je problemen en schade bij de bouwplaats

Kwetsbare woningen

Stephan Vooijs en de directie Van Rhijn Bouw kennen elkaar goed. Hij bespreekt de risico’s van de te verzekeren werken. Stephan: “We gaan regelmatig naar het kantoor van de aannemer. Als je elkaar op gezette tijden spreekt, dan weet je wat je aan elkaar hebt.”

De bouwlocatie bij project De Horn is lastig bereikbaar. Het eerste deel van de wijk bestaat namelijk uit kwetsbare woningen uit de jaren 1920 tot 1950. “We gaan dan in gesprek en adviseren om goed te kijken naar bepaalde zaken om schade te voorkomen, bijvoorbeeld het risico van heien. Omdat sommige huizen erg dicht bij de bouwlocatie staan, is onderzocht of boorpalen een betere optie was. Uit de monitoring bleek dat het 100% zeker was dat heien verantwoord zou zijn en dat er geen speciale risico’s waren voor Van Rhijn Bouw en de omgeving.”

Bebouwing en routing

Naast de bebouwing kijkt Stephan ook naar de routing. Stephan: “Voor een bouwbedrijf liggen de risico’s niet alleen op de bouwlocatie, maar bijvoorbeeld ook op de weg naar de locatie toe. Ons team van technisch risicodeskundigen aan de Bouwtelefoon heeft daarom vaak wel drie keer per maand contact met de klant. We zijn wat dat betreft wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Een brandinspectie voer je eenmalig uit en als er niets verandert, ga je over een jaar of vier weer eens kijken. Wij willen juist regelmatig contact met onze klanten om inzicht te krijgen in de risico’s van een bouwproces. Zo kunnen we schades voorkomen.”

Inzicht in de risico's: zo voorkom je problemen en schade bij de bouwplaats

Preventief veiligheid bieden

Met het intensieve contact met de klant wil Nationale-Nederlanden preventief veiligheid bieden voor de omgeving. Is er onverhoopt toch schade, dan komt verzekeringsadviseur Hans Bouman in beeld. Via hem wordt de schade behandeld door een apart team van schadebehandelaars bij de Rabobank. Zij hebben contact met Nationale-Nederlanden. Stephan: “Als mensen recht hebben op een schadevergoeding, dan keren we die zo snel mogelijk uit. Daar ben je verzekeraar voor. Alleen willen we graag voorkomen dat je in zo’n situatie terecht komt.” Hans waardeert de deskundige adviezen van Stephan en het persoonlijk contact. “Voor mij is dat belangrijk: dat persoonlijke, naast zijn enorme kennis,” aldus Hans.

Slappe zandgrond

Een risicodeskundige kijkt niet alleen naar het werk zelf, maar ook naar omliggende woningen en de infrastructuur. In dit geval keek Stephan mee naar het bouwterrein van project De Horn. Het terrein is omsloten door water en de grond is bij regen snel drassig. “Hier moest het terrein worden voorbelast, want de zandgrond was te slap. Er is een laag van vijf meter grond aangebracht zodat de grond werd samengeperst,” legt Stephan uit. ”Daardoor is er genoeg draagkracht gecreëerd voor het openbaar inrichten. Zo voorkomen we bijvoorbeeld sporen in de weg als je daar met een zwaarbelaste vrachtwagen rijdt.”

Inzicht in de risico's: zo voorkom je problemen en schade bij de bouwplaats

Proactief

Het team van technisch risicodeskundigen zoals Stephan is bereikbaar via de Bouwtelefoon. Met de Bouwtelefoon biedt Nationale-Nederlanden een klankbord voor de aannemer en de verzekeringsadviseur.

Helmut is zeer te spreken over de adviezen van Stephan. “We willen natuurlijk zelf ook graag de risico’s beperken en zoveel mogelijk voorkomen. We zijn dus blij met de adviezen van Stephan. Stephan komt uit Rijnsburg en wij zitten in Katwijk dus de lijnen zijn letterlijk kort. Het is dan fijn om snel te kunnen sparren met elkaar. Zijn expertise kunnen wij goed gebruiken aan de voorkant om onze risico’s in te schatten en daarop te acteren. Stephan is bovendien proactief: hij denkt mee en geeft veel tips. Wij hebben veel aan zijn ervaring, want Stephan heeft alles al een keer gezien!”

Bouw met de & van Nationale-Nederlanden

Ondernemen in de bouw kent specifieke risico’s. En je krijgt steeds meer te maken met nieuwe technieken en regels, bijvoorbeeld door verduurzaming. Wat betekent dit voor je verzekeringen? Bij Nationale-Nederlanden bieden we je verzekeringen die passen bij je bedrijf. Samen met je adviseur ondersteunt ons ervaren team je daarbij. Ontdek de & van Nationale Nederlanden.

Ontdek de bouwverzekeringen van Nationale-Nederlanden

Dit artikel is gesponsord door Nationale Nederlanden.