Fijn Wonen 3.0: Wonen om te leven: vandaag, morgen en overmorgen

Fijn Wonen 3.0: Wonen om te leven: vandaag, morgen en overmorgen
Fijn Wonen-directeur Menso Oosting op De Loskade, de circulaire wijk van overmorgen.

De bouwsector krijgt de laatste jaren nogal wat voor z'n kiezen. Woningschaarste, en tegelijkertijd een gebrek aan personeel en grondstoffen. Ook de CO2- en stikstofproblematiek hijgt de bouw in de nek. Het dwingt de branche na te denken over nieuwe manieren van bouwen. Bouwbedrijf Van Wijnen laat het niet bij denken alleen, maar heeft ook dé oplossing bedacht: Fijn Wonen 3.0, een toekomstbestendig en betaalbaar woonproduct.

Fijn Wonen is net zo revolutionair als logisch. Revolutionair, omdat het de conventionele bouwmethodes ver achter zich laat en met lef een nieuw pad kiest. En logisch, omdat het Fijn Wonen 3.0-plaatje simpelweg helemaal klopt. Op alle fronten.

Gigantische bouwtijdreductie

Een introductie. Fijn Wonen 3.0 is een modulair woonproduct voor grondgebonden woningen. De productie van appartementen is voorzien voor eind 2021/ begin 2022. Met Fijn Wonen verplaatst Van Wijnen het bouwproces grotendeels van de bouwplaats naar binnen; vrijwel alle componenten worden in de fabriek ontwikkeld en geprefabriceerd. Het resulteert in een gigantische reductie van de bouwtijd. “Na prefabricatie assembleren zes man een Fijn Wonen-woning in één dag op de bouwlocatie”, aldus Fijn Wonen-directeur Menso Oosting. “Vervolgens is de woning binnen 15 dagen woonklaar. We praten over 85 procent minder bouwtijd dan normaal.”

Slimme keuze

85 procent: laat het even doordringen. Oosting vervolgt: “Datzelfde compacte bouwteam bouwt in een dag tijd twee appartementen. De totale bouwtijd van een appartementengebouw van zes lagen bedraagt met Fijn Wonen nog maar 15 werkweken, 70 procent korter dan voorheen. Dat betekent ook minder kosten en minder uitstoot. Op deze manier kunnen we jaarlijks duizenden woningen bouwen. Alleen dat al maakt Fijn Wonen een slimme keuze voor bijvoorbeeld woningcorporaties, beleggers en projectontwikkelaars.”

Het project De Loskade in Groningen. ‘We bevragen mensen over hun ervaringen en doordat de bewoners steeds wisselen krijgen we een helder beeld’.
Het project De Loskade in Groningen. ‘We bevragen mensen over hun ervaringen en doordat de
bewoners steeds wisselen krijgen we een helder beeld’.

Klaar voor nu en later

De feiten zijn indrukwekkend. Een Fijn Wonen-woning mag dan in de fabriek worden geboren, het is geen eenheidsworst. Het woonproduct voorziet in een ruime keuzevrijheid in stijl, afwerking en vorm. De comfortabele woningen zijn energiezuinig, toekomstbestendig – desgewenst zelfs aardbevingsbestendig – en goed geïsoleerd en worden compleet afgeleverd met ingerichte sanitaire ruimtes. Bovendien zijn ze gasloos, EPV-proof en NOM-ready. Klaar voor nu en later. De bewoners mogen na oplevering rekenen op support via bewonersconsulenten, energiecoaches en monitoring.

Fijn Wonen-woningen zijn in hoge mate circulair en daarmee remontabel. Ze kunnen op een andere plek een tweede leven krijgen. Pur en cement komen er niet aan te pas. In combinatie met de prefabricage in de fabriek betekent dit een enorme reductie van grondstoffen, tijd, energie en afval. Oosting: “Drie afvalcontainers per woning is heel gebruikelijk in de bouw. Bij een Fijn Wonen 3.0-woning is een kliko genoeg.”

Levend lab en onlineverkooptool

De Fijn Wonen-lijn is het resultaat van constante innovatie. Niet alleen achter de computer, maar ook ‘live’: met echte bewoners. Dit jaar lanceerde het bouwbedrijf het experimentele en opzienbarende project De Loskade, op het Groningse Suikerunieterrein. Hier bouwde Van Wijnen de circulaire wijk van overmorgen, met 32 studio’s en 14 grondgebonden woningen: alle Fijn Wonen-producten. Oosting: “Het is een levend laboratorium. We bevragen de gezinnen die de woningen tijdelijk huren over hun ervaringen. De Loskade staat er tot 2030. Daarna wordt de hele wijk gedemonteerd en ergens anders neergezet.”

Grensverleggende wegen

Over constante innovatie gesproken: Fijn Wonen slaat voor het verkoopproces grensverleggende wegen in. Oosting: “We hebben een online verkooptool ontwikkeld waarmee de klant zelf een woning kan samenstellen. Een digitaal bestelplatform zoals bol.com, maar dan voor woningen. Een primeur voor de bouwwereld die als pilot start in 2020.

Footprint

Fijn Wonen was oorspronkelijk vooral bedoeld om sneller en slimmer te bouwen. De 3.0-versie is veel meer. Het is een compleet, betaalbaar, circulair woonproduct dat ook nog eens antwoord geeft op de huidige kwesties rond grondstoffen, energie, afval en stikstof. Oosting: “Als bouwbranche hebben we een behoorlijke footprint. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en er voor zorgen dat duurzaam en circulair bouwen voor alle woonsegmenten betaalbaar is. Met Fijn Wonen kan dat.”

Leven van mensen

Bij Fijn Wonen draait het om meer dan de woning: het gaat over het leven van mensen. Oosting: “Iedereen wil een plek om onbezorgd te leven, waar genoeg financiële ruimte overblijft om dingen te doen waarvan je blij wordt. We willen dat ook voor de toekomstige generaties. Een fijn leven vandaag, morgen en overmorgen, dat is waar het bij Fijn Wonen om draait.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fijn Wonen.