GrainPlastics: betrouwbaar, kwalitatief én duurzaam

GrainPlastics: betrouwbaar, kwalitatief én duurzaam

Recycling is een belangrijk onderdeel van het businessmodel van GrainPlastics. Door stijgende grondstofprijzen ging het bedrijf jaren geleden al op zoek naar alternatieven en vond die in gerecycled materiaal. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn al bekende kernwaarden van het bedrijf, maar dat duurzaamheid en circulariteit ook een belangrijke rol spelen, weten veel mensen nog niet.

“De shampoofles wordt een leiding. We kopen gerecycled materiaal in. Daarvoor hebben we een samenwerking met diverse bedrijven.” Dat de leidingsystemen van GrainPlastics kwalitatief goed en betrouwbaar zijn, weten de meeste mensen in deze sector wel. Maar dat de producten en bedrijfsvoering zeer duurzaam zijn, mag wel vaker verteld worden, zegt Jos van Steijn, algemeen directeur van GrainPlastics. “We houden hier echt niet van afval. Er wordt hier geen stukje buis meer weggegooid. En zo hoort het ook in de circulaire economie.”

Duurzaamheid en schaarste

'Duurzaamheid van hoge kwaliteit’ is dan ook niet voor niets een motto van de producent van geëxtrudeerde PE- of PP-buizen. De keuze voor het inkopen van gerecycled materiaal heeft naast een duurzaamheidsmotief ook te maken met schaarste, vertelt Van Steijn. “We zijn ooit begonnen met het inkopen van dit gerecyclede materiaal omdat het goedkoper was. Daarnaast ben je natuurlijk op zoek naar productiemethodes die duurzaam zijn voor de lange termijn. De berg afval die we met zijn allen produceren wordt zo groot dat we daarvoor toepassingen hebben bedacht.” Daarnaast probeert GrainPlastics ook de productie zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden, vertelt Van Steijn. “Op onze locatie in Leeuwarden hebben we heel veel zonnepanelen liggen om zo elektriciteit op te kunnen wekken. In Hoogeveen konden we helaas geen zonnepanelen leggen, maar daar kopen we weer duurzame windenergie in.”

GrainPlastics: betrouwbaar, kwalitatief én duurzaam

Innovatie

GrainPlastics steekt veel tijd en geld in innovatie, vertelt commercieel directeur John de Keijzer. “We onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheden van organische materialen voor toepassing in onze producten. Dat kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij het planten van bomen. We produceren daarvoor biologisch afbreekbare buizen om het water in te voeren. Die worden dan bijvoorbeeld na vijf jaar vanzelf afgebroken.” Deze nieuwe ontwikkelingen leveren niet meteen geld op, legt hij uit. “Het is nogal kostenintensief om nieuwe producten te ontwikkelen. Maar we vinden het belangrijk dat we zelf ontwikkelen en met ideeën komen om de wereld beter te maken.”

GrainPlastics: betrouwbaar, kwalitatief én duurzaam

Drainagebuizen

De drainagebuizen die Grainplastics produceert zijn 100% van gerecycled materiaal of restproduct gemaakt. Daarnaast maakt het bedrijf ook de omhulling voor drainagebuizen. Van Steijn: “Ook het omhulsel is van gerecycled materiaal of restproduct gemaakt. Daarvoor gebruiken we bijvoorbeeld restanten uit de textielindustrie of gerecycled kunstgras.” Drainagebuizen hebben een omhulsel dat als filter dient voor het water, vertelt hij. “Het omhulsel houdt het zand en andere kleine deeltjes tegen voordat het water afgevoerd wordt door de drainagebuis. De keuze voor het materiaal van het omhulsel is weer afhankelijk van de grondsoort waarin de drainage wordt toegepast.”

Biologisch afbreekbaar

Andere producten die voor het omhulsel van de drainagebuis gebruikt worden zijn kokos en wol. Met name die laatste is erg duurzaam vertelt Van Steijn. “We experimenteren al een tijdje met wol. Het is biologisch afbreekbaar, een restproduct en het komt uit ons eigen land. Daardoor zijn de transportkosten en de milieubelasting veel lager dan bijvoorbeeld kokos dat toch uit verre landen komt.” De drainagebuizen van Grainplastics worden van PE gemaakt, legt De Keijzer uit. “We zijn daar als eerste mee begonnen in West-Europa. De andere producenten gebruikten PVC. Je ziet nu steeds meer bedrijven overstappen naar PE. Dit heeft ermee te maken dat het toepassen van gerecycled materiaal in PVC lastig is vanwege de kleur. PE is altijd zwart en daar kun je dus alle kleuren materiaal in verwerken.” GrainPlastics past zoveel mogelijk gerecycled materiaal toe, maar dat kan niet altijd in verband met kwaliteitseisen of bestaande wet- en regelgeving, vertelt Van Steijn. “In waterleidingen mogen bijvoorbeeld geen gerecyclede materialen. Het zelfde geldt ook voor een gasleiding. Aan dit soort leidingen zitten zulke strenge eisen dat het toepassen van gebruikte materialen niet kan.”

Sterke groei

GrainPlastics verwacht een sterke groei de komende jaren, gestimuleerd door de ontwikkelingen rond duurzame energie. “Nederland wordt voor een groot deel aardgasvrij. Dat betekent dat er heel veel nieuwe elektriciteitskabels nodig zijn en wij maken de leidingen daarvoor. Daarnaast wordt waterstof steeds belangrijker. Wij hebben als een van de eerste Nederlandse bedrijven een gasleiding die gecertificeerd is voor waterstof. Dat betekent dat je door onze gasleidingen waterstof kunt transporteren.”

GrainPlastics: betrouwbaar, kwalitatief én duurzaam

GrainPlastics

GrainPlastics produceert onder meer geribbelde en gladwandige leidingsystemen uit diverse soorten PE en PP. Het assortiment bestaat uit drainagebuizen, kabelbeschermingsbuizen, gas-, water-, elektra- en persleidingen en vrijvervalriolering. Daarnaast produceert het bedrijf spuitgegoten hulpstukken, controleputten en kolkonderbakken. Bij GrainPlastics houden ze niet van afval. Producten die niet verkocht worden, dienen opnieuw als grondstof voor de systemen. Sterker nog, het bedrijf dankt zijn bestaansrecht doordat het een manier heeft gevonden om gerecyclede materialen om te zetten in een hoogwaardig kwaliteitsproduct. GrainPlastics is actief in Nederland en de EU en heeft een kleine 100 gemotiveerde werknemers in dienst, verdeeld over de vestigingen in Hoogeveen en Leeuwarden.

Dit artikel is gesponsord door GrainPlastics.