nieuws

Antea laat viaduct eigen levensduur voorspellen

infra 704

Antea laat viaduct eigen levensduur voorspellen

Tientallen geïntegreerde sensoren houden het nieuwe Stephensonviaduct in Leeuwarden binnenkort voortdurend in de gaten. De gemeente en Antea hopen zo betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de restlevensduur van het kunstwerk en gaan daar het onderhoud gericht op afstemmen.

Het Stephensonviaduct in de Friese hoofdstad is een van de honderden viaducten en bruggen in Nederland gerealiseerd in de jaren zestig. Veel van deze kunstwerken bereiken in de komende decennia hun theoretische ‘einde’ levensduur. Hiermee staan Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen voor een enorme vervangingsopgave. Het Smart Bridge-concept dat Antea heeft ontwikkeld moet de beheerders helpen meer inzicht te krijgen in de draagkracht van de constructie om te voorspellen hoe lang bruggen en viaducten nog mee kunnen.

Kloof tussen theorie en praktijk

Het 170 meter lange viaduct  vormt een belangrijke schakel in de verkeersafwikkeling van Leeuwarden sinds het in 1963 werd opengesteld. Het bereikt in theorie in 2043 het einde van de ontwerplevensduur van tachtig jaar. Omdat er nog wel eens een kloof schuilt tussen theorie in de praktijk wil de gemeente  inzichtelijk hebben wat de actuele conditie is en de restlevensduur kunnen bepalen op basis van werkelijke belasting.

Realtime inzicht in  staat van viaduct

Het viaduct wordt daarom binnenkort uitgerust met tientallen sensoren. Die  verzamelen real-time data die inzicht geven in de staat van het viaduct, maar ook informatie over omgevingsfactoren zoals verkeersintensiteit, temperatuur en belasting. Al die gegevens worden verwerkt in de rekenmodellen en moeten een goede indicatie geven van de actuele conditie van de brug. De gemeente kan het beheer en onderhoud van de brug zo specifiek afstemmen op die onderdelen waar onderhoud écht nodig is. De verwachting is dat dat leidt tot besparingen op onderhoudskosten. De gegevens van het Stephensonviaduct zijn terug te vinden in de GBI-beheersoftware van Antea Group.

Reageer op dit artikel