nieuws

Voor de laatste twee windmolens van Duitse Bocht laat Van Oord de Aeolus lekker thuis

infra 1759

Voor de laatste twee windmolens van Duitse Bocht laat Van Oord de Aeolus lekker thuis
Turbine installation at North Sea wind farm Deutsche Bucht. Northland Power’s Deutsche Bucht offshore wind farm is located in the North Sea, more than 100 kilometres from the mainland in the German Exclusive Economic Zone. The power plant with 33 wind turbines of type V164-8.4 by MHI Vestas will provide a grid capacity of close to 269 megawatts. media@owf-deutsche-bucht.de

Het offshore installatieschip Aeolus van Van Oord heeft de installatie van 31 windturbines op de monopiles voor het windpark Duitse Bocht succesvol afgerond. De laatste twee turbines komen op experimentele zuigankers. Daarvoor is het installatieschip niet nodig.

Van Oord fungeert bij windpark Duitse Bocht als zogeheten balance of plant-aannemer. De Rotterdammers zijn daarmee verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, en voor de verbindingskabels en het offshore substation. De Aeolus werd ingezet voor het transport en de installatie van de windturbines.

Daar aan voorafgaand plaatste het installatieschip ook de monopiles. De laatste van de in totaal 31 palen werd in januari geplaatst. . Kabellegger Nexus en trencher Dig-It, eveneens uit de vloot van het familiebedrijf legde afgelopen zomer de meer dan 40 kilometer lange verbindingskabels op hun plek en groef de kabels in.

Mono bucket palen zuigen zichzelf vast in de bodem

Dit najaar voegt Van Oord nog twee turbines toe aan het park, zodat het totaal komt op 33 turbines en het totale vermogen van het park op 269 MW komt. Daarmee kan Duitse Bocht voorzien in de stroomvoorziening van 328.000 huishoudens.

Voor de laatste twee palen is de Aeolus niet nodig. Daar past Van Oord de experimentele Mono Bucket palen toe. Dat zijn gigantische zuigankers die door een combinatie van vacuüm en het eigen gewicht zichzelf in de bodem vastzetten. Via een transitiestuk worden daar de turbinemasten op gemonteerd. De definitieve toestemming voor deze experimentele techniek werd deze zomer afgegeven.

Zuiganker kan na afloop ook weer worden verwijderd

Groot voordeel van de Mono Bucket constructie is dat er niet geheid hoeft te worden, wat voor verstoring van het zeeleven zorgt. Vooral grote zeezoogdieren als bruinvissen hebben veel hinder van het geluid dat vrijkomt bij het heien en dat zich onder water heel ver verplaatst. Bij de mono-bucket palen zijn dus ook geen maatregelen nodig Er zijn dus ook geen maatregelen nodig als bellenschermen om het heigeluid af te vangen. Bovendien kan de hele paal, inclusief het anker aan het eind van de levensduur van het park weer worden verwijderd. Onder andere door weer lucht in de bucket te pompen. Er blijft dus geen staal achter in de bodem.

Zuigankers worden al wel langer toegepast, in de offshore en havenbouw, maar zelden op de schaal waarop het nu in de Duitse Bocht gebeurt.

 

Reageer op dit artikel