nieuws

25.000 Amsterdamse woningen komende winter verwarmd met diesel

infra 1832

25.000 Amsterdamse woningen komende winter verwarmd met diesel

Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam plaatst dieselgeneratoren om komende winter aan de warmtevoorziening voor 25.000 woningen en 300 grootgebruikers te kunnen voldoen. Door misstanden bij het afvalverwerkingsbedrijf zijn in juli vier van de zes verbrandingsovens gesloten.

De restwarmte van de verbrandingsovens wordt geleverd als duurzame energie aan bedrijven en 25.000 woningen in Amsterdam.  Dat gebeurt via  verwarmingsbedrijf Westpoort Warmte (WPW), waarin AEB samenwerkt met Nuon. Nu de verbrandingsovens niet meer draaien komt de warmtevoorziening in gevaar. Het AEB gaat daarom tijdelijk dieselgeneratoren plaatsen.

Inzet generatoren hangt af strenge winter

De gemeente Amsterdam, eigenaar van de afvalcentrale, meldt in een brief aan de gemeenteraad dat beide bedrijven zeggen op deze manier te kunnen voldoen aan de vraag. Of de dieselgeneratoren daadwerkelijk worden ingezet, hangt af van de vraag naar warmte in de winter en of er wellicht al weer een paar verbrandingsovens zijn bijgeschakeld. Als de generatoren aan moeten, zorgt dat voor veel extra CO2-uitstoot. De gemeente Amsterdam vindt de warmtevoorziening belangrijker dan de luchtvervuiling die dit mogelijk veroorzaakt.

Door de problemen met de afvalverbrander dreigde het vuil zich in de straten van de hoofdstad op te gaan hopen. Daarom werd eerder al besloten om het Amsterdamse bedrijfsafval tijdelijk in Noord-Holland (Nauerna) en Flevoland (Lelystad) te  storten. Amsterdam voert nu gesprekken over een derde locatie voor een tijdelijke stortplaats, meldt het college.

Noodverband voor het zuiveringsslib

Ook het zuiveringsslib van de rioolwaterzuivering van de hoofdstad kan niet meer worden verbrand. Daarvoor maakte de gemeente eerder afspraken met Beelen. Die stort het slib, zo’n acht vrachtwagens per dag, tijdelijk op een locatie in Terneuzen. In de tussentijd wordt op het terrein van het AEB een stortlocatie gebouwd waar het slib kan worden opgeslagen. Dit najaar moet die locatie klaar zijn, hoewel dat nadrukkelijk ook om een tijdelijke oplossing gaat;  een soort noodverband.

De problemen met het al jaren stroef lopende AEB kwamen op 23 juli in volle omvang aan het licht. Toen schoten de gemeente en banken het noodlijdende bedrijf met 16 miljoen euro te hulp. Amsterdam verwacht op korte termijn een nieuw verzoek om financiële steun van het afvalbedrijf.

Reageer op dit artikel